Skoči do osrednje vsebine

Dva od šestih potnikov z ladje na Japonskem danes zdrava prispela v Slovenijo

Dva od šestih potnikov z ladje na Japonskem sta danes prispela v Slovenijo. Z veseljem obveščamo, da sta oba odvzeta brisa negativna. Ker želimo popolnoma izključiti možnost prenosa okužbe, jima je bila dana odločba o karanteni na domu. Oba se počutita dobro in sta vesela, da sta se po dolgem času in vseh zapletih vrnila domov.

Državna sekretarka prim. Simona Repar Bornšek in dr. Maja Sočan z Inštituta za javno zdravje

1 / 2

Danes je v prostorih Ministrstva za zunanje zadeve potekala izjava za javnost na temo vrnitve slovenskih potnikov s križarke Diamond Princess in postopkov ob njihovi vrnitvi. Na izjavi so sodelovali državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje prim. Simona Repar Bornšek, vodja Konzularne službe na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter in predstojnica Centra za nalezljive bolezni na NIJZ izr. prof. dr. Maja Sočan.

Državna sekretarka je povedala, da so potnikoma ob prihodu takoj vzeli bris in ga posredovali v laboratorij na testiranje. Na izide testiranja sta počakala v ločenem prostoru na letališču. Ob tem nista imela stikov z osebjem ali drugimi potniki. V veliko veselje nam je, da je test pokazal, da nista okužena z novim koronavirusom.

Da bi popolnoma izključili možnost prenosa okužbe, smo jima izročili odločbo o karanteni na domu. Tja smo ju, po dobljenem negativnem brisu, odpeljali z organiziranim prevozom. V karanteni na domu bosta pod nadzorom epidemiološke službe, od katere sta prejela tudi vsa navodila za ravnanje. Vsake tri dni ju bodo testirali in skrbno spremljali njuno zdravstveno stanje. Ravnanje po navodilih epidemiološke službe in samoizolacija na domu ter popolnoma omejitev fizičnega stika z drugimi je tako v njunem interesu kot v interesu vseh nas. Če se bo njuno stanje spremenilo, bomo v skladu s tem prilagodili tudi ravnanje.

V pogovoru s državno sekretarko sta potnika izrazila, da si želita predvsem miru in zasebnosti ter da bosta skrbno sledila navodilom zdravstvene stroke. 

Ob koncu pa se je državna sekretarka zahvalila tudi za odlično sodelovanje pri sprejemu potnikov, tako predstavnikom letališča in policije kot tudi predstavnikom Ministrstva za zunanje zadeve in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Posnetek skupne izjave (20. 2. 2020)