Skoči do osrednje vsebine

V Državnem zboru potekala obeležitev mednarodnega leta zdravja rastlin in delovanje prvih EU referenčnih laboratorijev

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je danes v Državnem zboru udeležila obeležitve Mednarodnega leta zdravja rastlin in delovanja prvih evropskih referenčnih laboratorijev v Nacionalnem inštitutu za biologijo-NIB. Leto 2020 je mednarodno leto zdravja rastlin in z obeleževanjem opozarjamo na pomen zdravja rastlin. Pri zagotavljanju varnih rastlin imajo iz strokovno-znanstvenega vidika pomembno vlogo tudi refernčni laboratoriji.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec v Državnem zboru na obeležitvi Mednarodnega leta zdravja rastlin in delovanja prvih evropskih referenčnih laboratorijev v Nacionalnem inštitutu za biologijo-NIB

1 / 2

Zaradi usklajenega delovanja in potrebe po povezovanju pri ohranitvi zdravja rastlin je Svetovna organizacija za kmetijstvo in okolje (FAO), v okviru katere deluje Mednarodna konvencija za varstvo rastlin, leto 2020 razglasila za mednarodno leto zdravja rastlin.  Konec lanskega leta je začela tudi veljati nova zakonodaja o zdravju rastlin. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter pooblaščenimi organizacijami, zdravje rastlin v Sloveniji preverja že vrsto let. Ob ugotovitvah so sprejeti ustrezni ukrepi za izkoreninjenje ali zadrževanje nevarnih bolezni in škodljivcev.

V pozdravnem nagovoru so udeležence v DZ pozdravili predsednik DZ mag. dejan Židan, ministrica dr. Aleksandra Pivec, generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin dr. Janez Posedi in svetovalka direktorja NIB prof.dr. Tamara Lah Turnšek. Ministrica dr. Aleksandra Pivec je v nagovoru poudarila: »Skrb za zdravje rastlin mora predstavljati regionalni, nacionalni in globalni interes. To od nas zahteva ustrezno politiko, organiziranost in uporabo ustreznih mehanizmov ukrepanja proti širjenju rastlinskih bolezni in škodljivcev.« Ministrica je tudi čestitala NIB za jubilejnih 60-let odličnega delovanja, posebej Oddelku za biotehnologijo in sistemsko biologijo, ki je zaradi svoje vrhunske opremljenosti in usposobljenosti (odličnosti) v letu 2019 postal del Evropskih referenčnih laboratorijev za škodljive organizme rastlin – bakterije, viruse, viroide in fitoplazme.

Dogodek je vključeval tudi pogovor s predstavnico Evropske in mediteranske organizacije za varstvo rastlin (EPPO) Françoise Munaut, vodjo laboratorija za določanje virusov, viroidov in fitoplazem dr. Natašo Mehle in vodjo laboratorija za določanje bakterij dr. Tanjo Dreo. Predstavili so pomen posameznega področja laboratorijskega dela v procesu zagotavljanja zdravja rastlin.

Mednarodno leto zdravja rastlin 2020 je priložnost za ozaveščanje vseh, kako lahko vsak doprinese, da rastline ostanejo zdrave. Skrb za zdravje rastlin ni le naloga državnih institucij, temveč mora to biti naloga vsakega posameznika.