Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar na 56. Münchenski varnostni konferenci

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je v Münchnu udeležil 56. Münchenske varnostne konference. Sodeloval je na okrogli mizi o varnosti na Zahodnem Balkanu in okrogle mize o Pobudi treh morij. Ob robu konference je opravil več dvostranskih srečanj, na katerih je izmenjal poglede o najbolj aktualnih mednarodnih tematikah. Med drugim je opravil pogovore z ministri za zunanje zadeve Irana, Egipta, Gruzije in Hrvaške ter z generalno sekretarko Sveta Evrope Marijo Pejčinović Burić. Udeležil se je tudi dvostranskega srečanja predsednika vlade Marjana Šarca s predsednikom vlade Kosova.

Osrednje teme 56. Münchenske varnostne konference so bile povezane z aktualnimi političnimi in varnostnimi izzivi v Evropi in v svetu. Panelne razprave so bile posvečene predvsem aktualnim izzivom in grožnjam, s katerimi se sooča zahodni svet, multilateralizmu in spreminjanju mednarodnega reda ter mednarodni trgovini. Ob tem so potekale tudi razprave o Zahodnem Balkanu, človekovi varnosti, kibernetski in energetski varnosti ter o obrambi, zdravstvenem varstvu in položaju v Afriki.

Rdeča nit konference je bilo Münchensko varnostno poročilo 2020 z naslovom “Westlessness”, ki se osredotoča na vprašanja obstoja delovanja in vloge zahoda v svetu tekmovanja velesil.