Skoči do osrednje vsebine

Dvostranske politične in EU konzultacije z Estonijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Vršilka dolžnosti generalne direktorice za zadeve EU Barbara Sušnik je danes na konzultacijah v Estoniji z gostiteljico, generalno direktorico za zadeve EU na MZZ Estonije Mariko Linntam, izmenjala poglede Slovenije in Estonije glede dvostranskih in aktualnih vprašanj EU.
Generalna direktorica za zadeve EU na MZZ Estonije Marika Linntam in vršilka dolžnosti generalne direktorice za zadeve EU Barbara Sušnik

Generalna direktorica za zadeve EU na MZZ Estonije Marika Linntam in vršilka dolžnosti generalne direktorice za zadeve EU Barbara Sušnik

1 / 2

Sogovornici sta izrazili zadovoljstvo nad dinamiko stikov med državama na najvišjih ravneh ter se zavzeli za njihovo nadaljevanje.

Generalna direktorica Linntam je predstavila priprave na vrh Pobude tri morja, ki ga bo junija 2020 gostila Estonija. V letu 2019 je vrh potekal v Sloveniji, zato sta generalni direktorici izmenjali stališča glede dosedanjega in vizije prihodnjega razvoja pobude.

Konzultacije so pokazale sorodnost v pogledih Slovenije in Estonije glede aktualnih evropskih vprašanj. V okviru pogajanj o novem večletnem finančnem okviru sta tako Slovenija kot Estonija v skupini držav, ki nasprotuje pretiranim rezom sredstev kohezijske politike. Državi se strinjata tudi glede pomena širitvenega procesa za regijo Zahodnega Balkana, v pogajanjih o prihodnjih odnosih z Združenim Kraljestvom pa se zavzemata za sklenitev obsežnega sporazuma, ki bi zagotavljal nadaljevanje tesnih odnosov EU z Združenim Kraljestvom na široki paleti področij, ne le trgovinskem področju.

Sogovornici sta si izmenjali tudi stališča obeh držav glede različnih pobud, povezanih z vprašanjem stanja vladavine prava v EU ter konference o prihodnosti Evrope.

Drugi del konzultacij je bil posvečen prenosu izkušenj estonskega predsedovanja Svetu EU 2017. Slovenija se intenzivno pripravlja na prevzem predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021, zato so izkušnje Estonije pomembne z vidika ustreznih priprav.