Skoči do osrednje vsebine

Pripravljenost za rešitev problema s frekvencami na obmejnem območju z Italijo

Minister za javno upravo Rudi Medved je sprejel veleposlanika Italijanske republike v Ljubljani Carla Campanile. Ugotovila sta, da je sodelovanje med obema državama zelo dobro in prijateljsko.
pogovor z ministra Medveda in sodelavcev z italijanskim veleposlanikom Campanile

pogovor z ministra Medveda in sodelavcev z italijanskim veleposlanikom Campanile | Avtor: MJU

1 / 2

Kot je povedal minister Rudi Medved, je sodelovanje odlično na različnih področjih, obe državi pa povezujeta slovenska in italijanska narodna skupnost. Ob tem je poudaril, da nas zelo veseli, ko slišimo, da so slovenske šole v Trstu in Gorici zelo obiskane, teh  šol pa ne obiskujejo samo učenci, ki so pripadniki slovenske manjšine, temveč tudi italijansko govoreči državljani.

Oba sta izrazila zadovoljstvo nad tem, da si obe državi prizadevata za ustvarjanje dobrih pogojev za krepitev kulture in kulturne identitete manjšin ter spoznavanje jezika svojih sosedov. Strinjala sta se tudi, da obstajajo med državama določena nerešena vprašanja, ki pa bi jih v dobrobit vseh bilo treba čimprej rešiti.

Tako se je minister v pogovoru dotaknil problematike radijskih frekvenc na obmejnem območju. Po njegovih besedah obstaja tehnična rešitev, vse pa  je seveda stvar politične volje v obeh državah, da to problematiko tudi enkrat za vselej pospravita iz mize. Navsezadnje se je našla rešitev za televizijski del, ni razloga, da je ne bi našli tudi za radijski spekter.

Minister Medved je v nadaljevanju posebej podčrtal nujno rešitev problema v zvezi z uporabo oddajnika na Zajčici. Izrazil je pričakovanje, da bo Italija, italijanski regulator, čimprej izdala soglasje za uporabo oddajnika na Zajčici. Po ministrovih besedah želimo zagotoviti oddajanje obeh programov, tako 'Radia Slovenia International', kot tudi radia Koper/Capodistria, za program, ki je namenjen tudi italijanski manjšini. Nihče v Sloveniji si namreč ne želi tega, da bi bila italijanska manjšina za karkoli prikrajšana.

Veleposlanik Carlo Campanile je ministrovo prošnjo vzel na znanje in jo bo prenesel kolegom v Rimu z željo po čim hitrejši rešitvi zapleta.

V nadaljevanju sta se pogovarjala tudi o drugih izzivih  na področju javne uprave in digitalizacije javne uprave, ki družijo obe ministrstvi. Dotaknila sta se tudi vprašanj, ki jih v svetu prinaša implementacija sodobne tehnologije - 5 G .