Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Aleksandra Pivec na Gorenjskem in Celjskem obiskala poškodovane gozdove zaradi vetroloma

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je danes na terenu seznanila z razsežnostnimi vetroloma ter predvideno sanacijo po tej naravni nesreči. Skupaj s strokovnimi službami MKGP ter predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije se je že dopoldne sestala, kjer so ji predstavili stanje po neurju. Po prvih ocenah strokovnih služb škoda ni tako velika, kot je bilo pričakovati, potrebna pa bo sanacija, pri tem pa mora biti varnost pri delu na prvem mestu.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je ob današnjem ogledu poškodovanih gozdov povedala, da glede na pričakovanja oz. napovedi, da bo ponedeljkov vetrolom pustil veliko hujše posledice v gozdu, kot so danes ocenjene, ta škoda vendarle ni tako huda. Med Brnikom in Kranjem, kjer je danes potekal ogled, naj bi bila škoda še največja, na Celjskem pa je manjšega obsega.

Ministrica dr. Pivec je ob tem poudarila, da najprej pričakujemo sanacijo gozdov iz strani lastnikov, pri tem je potreben premišljen in previdnosten pristop. Najprej se morajo sanirajo ključne stvari – odpreti se morajo prometnice in odstraniti podrta drevesa. Potem pa je potrebno čim prej – še pred pomladjo - opraviti sanacijo škode, ker v spomladanskem času drevesa lahko napadejo podlubniki.

Ministrica je pozvala lastnike gozdov, da se poslužujejo tudi finančnih sredstev za obnovo gozdov, ki so na voljo. »Ključno je, da odpravimo posledice in da obnovimo gozdove, kar se tiče drugih ukrepov trenutno niso predvideni. V kolikor bi bile škode velike oz. bi povzročale izpade dohodkov, pa je potrebno razmišljati o uvedbi de minimis oziroma državnih pomočeh. V tem trenutku je sicer o tem preuranjeno govoriti,« je zaključila ministrica dr. Pivec.

Prva ocena je, da je na območju Gorenjske padlo za okoli 70.000 kubičnih metrov drevja, medtem ko se celotna količina padlega drevja v minulem tednu ocenjuje na približno 100.000 kubičnih metrov.