Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar po zaključku Poslovne konference Slovenija – Turčija: "To je najboljši možen način za povezovanje gospodarstev obeh držav"

Drugi dan delovnega obiska ministra za zunanje zadeve dr. Mira Cerarja v Republiki Turčiji je zaznamovala Poslovna konferenca Slovenija - Turčija, ki sta jo v Istanbulu uspešno organizirala slovensko veleposlaništvo v Turčiji in turška zunanjetrgovinska zbornica (DEIK). Minister se je ob robu konference sestal tudi s turškim ministrom za mlade in šport dr. Mehmetom Muharrem Kasapoğlujem, s katerim sopredsedujeta mešani slovensko-turški komisiji za gospodarsko sodelovanje.

"Poslovne konference, na katerih se neposredno sestanejo predstavniki podjetij iz dveh držav, so najboljši možen način način za povezovanje gospodarstev, v današnjem primeru Slovenije in Turčije," je po konferenci dejal minister dr. Cerar. Na konferenci so se predstavila slovenska podjetja iz različnih panog (DUOL, IskraTel, Luka Koper, itd.), svojo turistično ponudbo pa je predstavila občina Bled. Iz turške strani so bili prisotni predstavniki 50 podjetij, od katerih nekateri že sodelujejo na slovenskem trgu, drugi pa si za sodelovanje še prizadevajo.

Minister dr. Cerar je ob tem poudaril vlogo gospodarske diplomacije, ki je eden izmed osrednjih elementov slovenskih zunanjepolitičnih aktivnosti. Kakovostna in profesionalna gospodarska diplomacija mora po njegovem mnenju poskrbeti za ustrezno podporo slovenskemu izvoznemu gospodarstvu, za  pritok tujih neposrednih investicij ter prispevati k širjenju pozitivne podobe naše države in gospodarstva na tujih trgih. Ob tem je še dodal: "Gospodarsko diplomacijo želimo vnesti v celoten spekter naših zunanjepolitičnih aktivnosti ter njeno delovanje krepiti v vseh oblikah. V smislu večanja njene učinkovitosti širimo mrežo ekonomskih svetovalcev na naših diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.”

Rezultati okrepljenih aktivnosti gospodarske diplomacije so že vidni tudi v praksi. Tako je podjetje DUOL v sklopu konference sklenilo pol milijona vreden posel z mestom Istanbul, za postavitev športne dvorane, ki bo zaradi visokih protipotresnih standardov lahko služila tudi kot zatočišče ob morebitnih potresih. Ti so namreč v Turčiji precej pogost pojav.

Minister se je ob robu konference sestal tudi s turškim ministrom za mlade in šport dr. Mehmetom Muharrem Kasapoğlujem. 

Ugotovila sta, da imata Slovenija in Turčija skupni interes za sodelovanje slovenskih in turških podjetij na tretjih trgih; v bližnji prihodnosti je predviden podpis Memoranduma o soglasju glede tega med vladama obeh držav, ki bo predstavljal pravni okvir za to.

Blagovna menjava med Slovenijo in Turčijo v zadnjih letih narašča, uvoz sicer bolj kot izvoz. Leta 2018 v primerjavi z letom 2017 povečala za 4% in je skoraj dosegla vrednost 900 mio EUR. Končnih podatkov za leto 2019 še ni, obstaja pa velika verjetnost, da je blagovna menjava med državama v letu 2019 dosegla rekordno vrednost in presegla milijardo EUR.