Skoči do osrednje vsebine

Memorandum o mednarodnem razvojnem sodelovanju med Vladama Republike Slovenije in Republike Severne Makedonije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Severni Makedoniji Milan Jazbec in podpredsednik vlade Republike Severne Makedonije pristojen za zadeve EU Bujar Osmani sta danes podpisala Memorandum o mednarodnem razvojnem sodelovanju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Severne Makedonije za obdobje 2020-2021.
Milan Jazbec in podpredsednik vlade Republike Severne Makedonije med podpisovanjem Memoranduma o mednarodnem razvojnem sodelovanju

Milan Jazbec in podpredsednik vlade Republike Severne Makedonije med podpisovanjem Memoranduma o mednarodnem razvojnem sodelovanju

1 / 2

Memorandum o mednarodnem razvojnem sodelovanju za obdobje 2020-2021 predvideva izvedbo projektov v skupni vrednosti do 2.126.000 EUR.  Projekti se bodo osredotočali predvsem na krepitev okoljske infrastrukture v Severni Makedoniji in na dvostransko tehnično pomoč. S področja okoljske infrastrukture bosta izvedena dva projekta: izgradnja čistilne naprave za pitno vodo v občinah Kavadarci, Negotino in Rosoman ter izdelava projektne dokumentacije za ureditev zbiranja in čiščenja odpadnih komunalnih voda v naselju Trpejca pri Ohridu.

Republika Severna Makedonija sodi med najpomembnejše partnerice slovenskega razvojnega sodelovanja. Slovenija je v zadnjih letih za razvojne projekte in programe v Severni Makedoniji namenila preko 20 milijonov evrov. Glede na obseg prejetih sredstev Severna Makedonija ostaja druga največja prejemnica slovenske dvostranske razvojne pomoči. S Severno Makedonijo je Slovenija doslej sklenila tri memorandume o razvojnem sodelovanju, ki se sklepajo na podlagi okvirnega Sporazuma o razvojnem sodelovanju iz leta 2004. Razvojna pomoč Severni Makedoniji je sicer pomemben del širše podpore Slovenije njenemu približevanju evroatlantskim integracijam.