Skoči do osrednje vsebine

Minister Rudi Medved: Ves čas smo konstruktivno vodili dialog z vsemi sindikati javnega sektorja in tudi skupaj izpolnili večino zavez, danih ob sklenitvi stavkovnih sporazumov, konec leta 2018. Ta dialog zaključujemo v miru in za mizo.

V ponedeljek, 10. februarja 2020, je potekala seja pogajalske komisije, na kateri so se sestali reprezentativni sindikati javnega sektorja ter člani Vladne skupine za usklajevanje predpisov s področja plač in za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja.

Pogajalska seja februar 2020 | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Seje se je udeležil tudi minister za javno upravo Rudi Medved. Osrednja točka dnevnega reda je imela naslov »Pregled odprtih zadev, vezanih na pogajanja/usklajevanja«.

Pred začetkom seje je minister za javno upravo Rudi Medved spregovoril o inventuri dosedanjega dela ter o možnostih nadaljevanja dela pogajalske komisije, glede na omejena pooblastila Vlade RS. Kot je povzel, bodo nekatere delovne skupine, v katerih so sodelovali predstavniki vlade in sindikatov, in katerih vsebine so bolj tehnične narave, morda nadaljevale svoje delo, po ministrovih besedah pa ni možno mimo dejstva, da vlada opravlja tekoče posle in vsebinskih premikov, ki bi imeli vpliv tako na proračun, kakor tudi na splošno politiko, v prihodnje ni pričakovati.

»Opravili smo veliko delo«, je dejal minister in dodal, da se je mandat te vlade začel s sklenitvijo stavkovnih sporazumov in dogovora konec leta 2018, »danes pa končujemo dialog, ki smo ga ves čas konstruktivno vodili z vsemi sindikati javnega sektorja in tudi skupaj izpolnili večino zavez. Ta dialog zaključujemo v miru in za mizo.«

Minister Rudi Medved se je dotaknil tudi izhodišč za spremembo plačnega sistema v javnem sektorju. Dejal je, da je ta vlada s predlaganimi izhodišči za spremembo plačnega sistema, ki so bila precej drzna, začela pomemben proces, kajti prav vsi so se strinjali, da je enotni plačni sistem potreben sprememb in prenove. »Ta ekipa se je predstavitev omenjenih izhodišč lotila na dober način, v najširšem dialogu s sindikati, z zaposlenimi in delodajalci, skratka, z vsemi, ki jih ta plačni sistem zadeva, poleg tega pa tudi upoštevajoč dobre prakse in izkušnje mednarodnih strokovnjakov,« je dodal minister.

Ob zaključku je minister za javno upravo še poudaril, da je rezultat tega najširšega dialoga skoraj pripravljena novela plačnega zakona, ki je lahko dobra podlaga za naslednjo vlado, če bi želela iti po tej poti in nadaljevati z delom, kot je bilo začrtano v zadnjem letu.

Z današnjo sejo pogajalske komisije se je zaključil pogajalski proces med vladno pogajalsko skupino in obema pogajalskima skupinama reprezentativnih sindikatov javnega sektorja v tem mandatu.