Skoči do osrednje vsebine

Obisk državnega sekretarja Božiča v Washingtonu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Dobran Božič je na delovnem obisku v Washingtonu opravil bilateralne pogovore s predstavniki ameriške administracije. V pogovorih je naslovil ključna vprašanja skupnih interesov, med njimi dvostransko politično in gospodarsko sodelovanje, NATO, odnose med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike, ter posamezna regionalna vprašanja s poudarkom na Zahodnem Balkanu.
Državni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve Dobran Božič in državni podsekretar ameriškega zunanjega ministrstva Keith Krach, pristojen za gospodarsko rast, energijo in okolje

Državni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve Dobran Božič in državni podsekretar ameriškega zunanjega ministrstva Keith Krach, pristojen za gospodarsko rast, energijo in okolje

1 / 3

Srečal se je z državnim podsekretarjem Keithom Krachom, pristojnim za gospodarsko rast, energijo in okolje, s katerim sta se strinjala o pomenu krepitve sodelovanja na področju digitalizacije in novih tehnologij, energetike in infrastrukture, tudi v okviru posameznih regionalnih povezav, kot je pobuda Tri morja.

S pomočnikom državnega sekretarja za evropske zadeve Philom Reekerjem sta se dotaknila dvostranskega sodelovanja ter aktualnih razmer v regiji Zahodnega Balkana. Izrazila sta vzajemno zadovoljstvo nad intenzivnostjo političnega dialoga in operativnega sodelovanja med Slovenijo in ZDA ter se zavzela za nadaljnjo krepitev vseh oblik transatlantskega sodelovanja.

Državni sekretar Božič je obiskal tudi Svet za nacionalno varnost, kjer se je srečal z glavnim tehnološkim svetovalcem in namestnikom pomočnika ameriškega predsednika Michaelom Kratsiosom. Govorila sta o sodelovanju med državama na področju novih tehnologij. Državni sekretar Božic je predstavil aktivnosti Slovenije na področju umetne inteligence tako v okviru OECD, kot Sveta Evrope in UNESCO. 

Večer pred tem se je na povabilo državnega sekretarja ZDA Michaela Pompea v ameriškem zunanjem ministrstvu udeležil srečanja Mednarodnega zavezništva za versko svobodo.