Skoči do osrednje vsebine

Odprtje razstave ''Med nebom in zemljo''

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ob slovenskem kulturnem prazniku je Ministrstvo za zunanje zadeve danes otvorilo razstavo ''Med nebom in zemljo'', ki so jo pripravili študenti Fakultete za arhitekturo. Hkrati je predstavilo slovenske prioritete mednarodnega sodelovanja v kulturi za leto 2020: raziskovalno umetnost, medkulturni dialog, evropsko sodelovanje ter kulturne in kreativne industrije.

Mag. Iztok Grmek, v.d. generalnega direktorja za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve, je ob otvoritvi razstave »Med nebom in zemljo« poudaril njeno sovpadanje z več prednostnimi področji slovenske diplomacije: medkulturnim dialogom, trajnostnim razvojem, kreativnim gospodarstvom in pozitivno agendo za mlade. Dodal je, da »nas na inovativen način opominja, kako pomembno gonilo družbenega razvoja sta kultura in ustvarjalnost in kako pomembno mesto imata v mednarodnih odnosih.”

Veleposlanik Ljudske republike Kitajske Wang Shunqing je sodelovanje med mladimi arhitekti Univerze v Ljubljani in Univerze Tsingua oznažil za primer dobre prakse in izrazil upanje, da bo število projektov sodelovanja med slovenskimi in kitajskimi izobraževalnimi institucijami v prihodnje še naraščalo. Dekan Fakultete za arhitekturo izr. prof. dr. Matej Blenkuš in vodja projekta, izr. prof. dr. Alenka Fikfak sta predstavila vsebino projekta in njegove inovativne elemente, preko video povezave pa so svoje vtise delili tudi mladi kitajski arhitekti.

Vodja sektorja za javno diplomacijo in mednarodno sodelovanje v kulturi na Ministrstvu za zunanje zadeve Petra Kežman je ob slovenskem kulturnem prazniku predstavila prednostne naloge Ministrstva na področju kulture v letu 2020: raziskovalno umetnost, medkulturni dialog, evropsko sodelovanje ter kulturne in kreativne industrije. Projekt »Med nebom in zemljo« je označila kot odličen primer čezmejnega soustvarjanja mladih, ki ga Ministrstvo spodbuja tudi skozi platformo Kreativnega foruma Ljubljana. Razstava na simboličen način napoveduje V. Forum kulturnih in kreativnih industrij Kitajske ter Srednje in Vzhodne Evrope, ki ga bo Slovenija gostila med 15. in 17. septembrom 2020.

»Med nebom in zemljo« je skupni projekt študentov urbanizma in arhitekture Univerze v Ljubljani in Univerze Tsinghua, ki so v kitajski vasi Guoyan izgradili pavilijon za letno gledališče. Z njim so sodelovali na mednarodnem konstrukcijskem natečaju za srednje šole in univerze, na katerem so med več kot sto ekipami zasedli drugo mesto. Cilj razpisa je bilo oblikovanje javnih prostorov za druženje domačinov.

Razstava bo v prostorih Ministrstva za zunanje zadeve na ogled do konca februarja 2020.

Govor v.d. generalnega direktorja mag. Iztoka Grmeka