Skoči do osrednje vsebine

Krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Japonsko

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Tokyo, 4. – 6. februar - Uradna gospodarska delegacija končuje z obiskom Japonske, kjer je nastopila z jasnim stališčem: »Slovenija si želi nadgraditi odlične slovensko-japonske odnose preko Družbe 5.0 in je pripravljena na raziskovalno-znanstveno sodelovanje pri razvoju tehnoloških rešitev. Glede na že vzpostavljeno dobro prakso z določenimi podjetji in odlično lego Slovenije smo tudi odlična država za bodoče investicije,« je ob odhodu povedal državni sekretar mag. Aleš Cantarutti.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je s pomočjo JETRA, slovenske ambasade v Tokiju in javne agencije SPIRIT organiziralo Slovensko-japonski poslovni forum, ki se ga je udeležilo več kot 100 japonskih podjetij. Namen dogodka je bil podjetnikom predstaviti slovensko poslovno in investicijsko okolje ter slovenske načrte glede Družbe 5.0, ki bo ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja Evropski Uniji. Državni sekretar je po dogodku povedal: »Na poslovni konferenci slovenskih in japonskih poslovnežev je bil poudarek na možnostih, ki jih prinaša družba 5.0. Koncepti, kot so umetna inteligenca, internet stvari, robotizacija,  ki so že sedaj aktualni v industriji 4.0, bodo slej kot prej postali zelo pomembni tudi v vsakdanjem življenju. Prav je, da jih znamo izkoristiti in uporabiti, s pomočjo že vzpostavljenega dobrega sodelovanja z Japonci pa lahko skupno znanje in koncept Družba 5.0 prenesemo tudi v Evropsko Unijo, kar bo tudi odlična odskočna deska za nadaljnji razvoj Slovenije in slovenskega gospodarstva«.

Državni sekretar Cantarutti se je sestal tudi z vladnimi predstavniki Japonske, z namestnikom ministra za gospodarstvo, tehnologijo in industrijo Hideki-jem Makiharo in s posebnim svetovalcem predsednika japonske vlade, Eiichi-jem Hasegawo. Z namestnikom ministra sta spregovorila o možnostih investiranja, poudarek pa je bil na družbi 5.0. Posebni svetovalec predsednika vlade pa je predstavil svoje aktivnosti, ki jih načrtuje ob obisku Slovenije v marcu, državni sekretar pa ga je povabil na obisk Slovenske hiše« v času olimpijskih iger 2020 v Tokiju.

Obisk je delegacija zaključila s srečanjem z japonsko institucijo NEDO ter podjetjem Hitachi, s katerima sodeluje Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v projektu NEDO. Gre za triletni projekt pametnih omrežij, v katerem sodeluje tudi ELES in pet slovenskih elektrodistribucijskih omrežij. Na srečanju na projektnem odboru so se med drugim dogovorili, da bo predstavitev končnih izsledkov 1. faze potekala v marcu letos. Druga faza projekta je že v teku in poteka po načrtih. S projektom se želi doseči izboljšanje kakovosti storitev za odjemalce električne energije z uporabo trajnostnih in okolju prijaznih rešitev. Namesto vlaganj v širitev omrežja se bo z uporabo sodobne sekundarne opreme, informacijsko-komunikacijskih tehnologij in rešitev v oblaku bolje izkoristilo obstoječe omrežje.

V sklopu gospodarskega obiska je potekal tudi podpis pogodbe o financiranju Slovenske hiše med podjetjem ELES in Olimpijskim komitejem Slovenije. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo preko svojih izvajalskih institucij SPIRIT in Slovenske turistične organizacije sodeluje pri projektu »Slovenska hiša«, ki bo stičišče poslovnih in turističnih dogodkov. Državni sekretar je na dogodku poudaril: »Šport ima izjemno moč, tudi poslovno in gospodarsko. Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo se tega dobro zavedamo, zato v času olimpijskih iger javni agenciji SPIRIT in Slovenska turistična organizacija pripravljata kar nekaj dogodkov, ki bodo služili promociji slovenskega gospodarstva in turizma. Podjetja vabim, da dobro izkoristijo Slovensko hišo za srečanja s svojimi poslovnimi partnerji z Japonske ali navezovanje novih stikov.«

 

*      *      *

 

Družba 5.0 je japonski koncept razvoja človeštva, ki predstavlja peto stopnjo evolucije človeškega obstoja in družbenega delovanja. Človeka postavlja v središče in ga povezuje s tehnologijami, ki lahko služijo za dosego večjega blagostanja človeka (npr. robotika, umetna inteligenca). Iniciativo Družba 5.0 je že podprl in posvojil tudi viden del gospodarstva (BTC, ELES, idr.), ki v njej vidi velik potencial.

2018:

  • Trgovinska menjava med Japonsko in Slovenijo je znašala 234,8 milijonov evrov, od tega 142,7 milijonov izvoza ter 92,1 milijonov uvoza.
  • Beležimo več kot 68.000 nočitev japonskih turistov (25 % povečanje v primerjavi z 2017).
  • Japonske investicije znašajo 339,5 milijonov evrov.