Skoči do osrednje vsebine

8. zasedanje Medvladne slovensko-beloruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo 8. zasedanje Medvladne slovensko-beloruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki sta jo vodila državni sekretar v Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije mag. Dobran Božič in namestnik ministra za zunanje zadeve Republike Belorusije Oleg Kravčenko.
Namestnik ministra za zunanje zadeve Republike Belorusije Oleg Kravčenko in državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije mag. Dobran Božič.

Namestnik ministra za zunanje zadeve Republike Belorusije Oleg Kravčenko in državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije mag. Dobran Božič.

1 / 2

Sogovornika sta na bilateralnem srečanju pred plenarnim zasedanjem pregledala aktualno stanje dvostranskega političnega in gospodarskega sodelovanja ter se strinjala, da je tokratno zasedanje gospodarske komisije primerna priložnost za okrepitev bilateralnega sodelovanja ter iskanja novih priložnosti. Beloruska stran je izrazila interes za sodelovanje s Slovenijo na področju umetne inteligence v okviru Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO s sedežem v Ljubljani.

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Belorusijo beleži pozitivne trende na področju blagovne menjave, ki se v zadnjem obdobju konstantno povečuje.

Namen zasedanja medvladne gospodarske komisije je opredelitev področij in aktivnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Strani sta se strinjali, da so priložnosti na številnih področjih investicij, turizma, informacijske in komunikacijske tehnologije, energetike, gradbeništva in inženiringa ter varstva potrošnikov. Predstavniki slovenskih in beloruskih ministrstev ter institucij s posameznih področij so pregledali sodelovanje v preteklem obdobju in uskladili načrte za delo v prihodnje ter pripravili in sprejeli Protokol zasedanja, ki predstavlja osnovo za prihodnje delo in aktivnosti.

V času zasedanja medvladne slovensko-beloruske gospodarske komisije je bil podpisan Memorandum o sodelovanju med Slovensko izvozno in razvojno banko (SID) in Razvojno banko Republike Belorusije. Memorandum promovira dvostransko gospodarsko sodelovanje in predstavlja podporo trgovini in razvoju ter dobavi dobrin in storitev.