Skoči do osrednje vsebine

Uspešno zaključen projekt EU-SEC

Ob koncu leta 2019 smo uspešno zaključili projekt “European Security Certification Framework” (EU-SEC) v katerem je Ministrstvo za javno upravo sodelovalo tri leta. V njem so poleg našega ministrstva sodelovali še predstavniki devetih podjetij in javnih inštitucij Velike Britanije, Finske, Švice, Nemčije, Španije in Slovaške. Namen projekta je bistveno poenostavit postopke in zmanjšati napore za doseganje skladnosti z različnimi zahtevami s področja informacijske varnosti za storitve računalništva v oblaku.
Predstavniki sodelujočih na projektu

Predstavniki sodelujočih na projektu | Avtor: MJU

1 / 2

Z implementacijo tega okvira se obetajo finančni prihranki, boljše razumevanje varnostnih zahtev, manj dela za revizorje in ponudnike storitev ter večja transparentnost skladnosti storitev v oblaku za uporabnike. Rešitve projekta so uporabne tudi za storitve, ki ne delujejo po principu oblačnega računalništva. Poleg tega so bila v okviru projekta razvita orodja za neprekinjeno presojanje skladnosti oblačnih storitev z varnostnimi zahtevami, ki so nujno potrebna za inštitucije večjega tveganja kot so npr. Finančne inštitucije, državni organi ipd.

29. januarja smo rezultate projekta zagovarjali pred komisijo EU na sedežu DG Connect v Bruslju. Komisija je ocenila da so rezultati projekta izredno dobri, razumljivi in celoviti, vse delo pa je transparentno predstavljeno. Poleg tega je pohvalila delo skupine in razumevanje različnih elementov celotnega okvira s strani vseh partnerjev na projektu. Upravljanje vzpostavljenega okvira bo v nadaljevanju v praktično implementacijo prevzela organizacija Cloud Security Alliance (CSA), ki bo skrbela za nadaljnje posodabljanje in razvoj okvira ter sodelovanje drugih mednarodnih teles pri tem.

Na spletni strani projekta EU-SEC so na voljo predstavitve vseh izdelkov projekta, izobraževalne vsebine, video vsebine, koledar dogodkov, publikacije in medijske objave. Aktualnim dogodkom lahko sledite tudi na profilu LinkedIn  in  Twitter.