Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je udeležila odprtja razstave »Prehojena pot od pobude do razglasitve svetovnega dne čebel«

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS), otvorilo potujočo razstavo z naslovom: “Prehojena pot od pobude do razglasitve svetovnega dne čebel”. Razstava je pripravljena z namenom, da si jo ogleda čim več obiskovalcev in se tako seznanijo z napori, ki so bili potrebni za razglasitev svetovnega dne čebel.

Potujoča razstava zajema vse pomembne dokumente, listine in promocijske materiale, izdane za namen svetovnega dne čebel. V razstavo je vključen tudi slikovni material, ki prikazuje vse korake od ideje pa do same razglasitve svetovnega dne v Organizaciji združenih narodov (OZN). Na fotografijah je tudi prikazano odmevno praznovanje prvega svetovnega dne čebel.

Otvoritve razstave se je udeležila tudi ministrica dr. Aleksandra Pivec, ki je poudarila, da je ravno Slovenija zaslužna, da je generalna skupščina Združenih narodov 20. maj razglasila za svetovni dan čebel, na kar moramo biti resnično ponosni. Izpostavila je vse dosežke MKGP na tem področju:

  • potrditev načrta dejavnosti vlade za projekt svetovni dan čebel, ki se že izvaja,
  • uvedbo posebne nagrade za izjemne dosežke na svetovnem področju čebelarstva - »zlata čebela« in
  • posredovano pobudo Slovenije - poziv Evropski komisiji k vzpostavitvi jasnejšega označevanja porekla mešanice medu.

Še posebej se je zavzela za nadaljevanje vseh načrtovanih aktivnosti in izvajanju ozaveščanja splošne javnosti o pomenu čebelarstva v svetu.

Podpredsednik ČZS, Marko Alauf je predstavil razstavo z orisom vseh aktivnosti in poudaril napore, ki so bili potrebni, da je do razglasitve svetovnega dne prišlo. Posebej je poudaril učinkovito podporo in konstruktivno sodelovanje med ČZS in MKGP.

Dogodek je popestril Komorni moški pevski zbor Čebelarske zveze Slovenije z izvedbo treh pesmi.

Razstava bo na ogled do 17.2.2020 v avli MKGP na Dunajski cesti 22 v Ljubljani.