Skoči do osrednje vsebine

Objavljen je skupni Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2020/21

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Danes smo objavili skupni Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2020/21 za javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode. Vpisna mesta razpisujejo štirje javni visokošolski zavodi ter 10 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo.

Razpis je dosegljiv na spletni strani portala eVŠ. Vpisna mesta razpisujejo štirje javni visokošolski zavodi: Univerza v Ljubljani (UL), Univerza v Mariboru (UM), Univerza na Primorskem (UP) in Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu (FIŠ) ter 10 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo (Univerza v Novi Gorici, Univerza v Novem mestu, Nova univerza, Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavod, pridružena članica Univerze na Primorskem, Fakulteta za tehnologijo polimerov, Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici, Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin, Gea College – Fakulteta za podjetništvo, Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije in Visoka šola za varstvo okolja).

Ti za prihodnje študijsko leto 2020/21 razpisujejo 18.636 vpisnih mest za vpis v 1. letnik rednega in izrednega študija, in sicer 16.365 mest za državljane Republike Slovenije in državljane držav članic Evropske unije (EU) ter 2.271 mest za tujce iz držav nečlanic EU in Slovence brez slovenskega državljanstva. V študijskem letu 2020/2021 Univerza na Primorskem prvič razpisuje nov univerzitetni študijski program Socialna pedagogika (UP Pedagoška fakulteta).

Visokošolski zavodi bodo organizirali informativne dneve v petek, 14. februarja, ob 10. in 15. uri, in v soboto 15. februarja, ob 10. uri. Na informativnih dnevih se kandidati podrobneje seznanijo z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, s poklici oziroma z delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi informacijami, ki so pomembne za odločanje o študiju.

Prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2020/21 za javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode bo potekal od 12. februarja do 18. marca 2020.

Novost letošnje prijave za vpis je, da jo bo mogoče na spletnem portalu eVŠ oddati ne le z digitalnim potrdilom in uporabniškim imenom in geslom, tako kot prejšnja leta, ampak tudi z AAI-računom (račun avtentikacijske in avtorizacijske infrastrukture). Ta se bo v prijavno-sprejemnem postopku upošteval enako, kot bi bila prijava oddana s kvalificiranim digitalnim potrdilom, kar pomeni, da se prijavo izpolni in elektronsko podpiše v eVŠ brez pošiljanja natisnjenega obrazca prijave še priporočeno po pošti.

S tem vsi prispevamo k prizadevanjem za zmanjšanje števila v papirju oddanih prijav priporočeno po pošti, kar bo poleg prispevka k varovanju okolja tudi zmanjšalo stroške na strani kandidatov in stroške administrativne obdelave prijav.

Vsak kandidat lahko odda eno prijavo za vpis, kjer po prednostnem vrstnem redu izberejo največ tri študijske programe, v katere se želijo vpisati in za katere izpolnjujejo oziroma bodo do rokov izpolnjevali pogoje za vpis. Pomemben je vrstni red izbranih študijskih programov, saj bo kandidat uvrščen v prvega, za katerega bo izpolnil vse pogoje. Kandidati naj zato izberejo le tiste študijske programe, ki jih želijo študirati in za katere bodo izpolnjevali pogoje za vpis, sicer se želja ne bo upoštevala.