Skoči do osrednje vsebine

Zaključek projekta 'mlade veleposlanice'

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Dijakinje, ki so sodelovale v prvem projektu Ministrstva za zunanje zadeve 'mlade veleposlanice' so danes, 30. januarja 2020, zaključile svoj neformalni izobraževalni program s sprejemom pri predsedniku republike in podelitvijo certifikatov o opravljenih aktivnostih.
Skupinska fotografija

Skupinska fotografija | Avtor: Daniel Novakovič/STA.

1 / 2

Mentorski program 'mlade veleposlanice', ki se je začel marca 2019 na pobudo takratne državne sekretarke Simone Leskovar v sodelovanju s slovenskimi in tujimi veleposlanicami v Ljubljani, je sodelujočim dijakinjam ponudil edinstven vpogled v aktivnosti diplomacije, naslavljanja aktualnih globalnih vprašanj in delovanja Republike Slovenije na različnih področjih v mednarodnih odnosih, protokolarnih in konzularnih zadev, promocijskih aktivnosti in gospodarstva, delovanja sistema izobraževanja in znanosti, financ in davkov, varnosti in notranjih zadev, vključno z mednarodnimi aktivnostmi Policije, delovanje parlamentarne dimenzije, civilne družbe in medijev.   

Udeleženke projekta je, skupaj z njihovimi mentoricami, na slovesnosti v predsedniški palači sprejel predsednik republike Borut Pahor, ki jim je posebej položil na srce, naj sledijo svojim sanjam in bodo pri tem ambiciozne.

S podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Urada za mladino je bil program 'mlade veleposlanice' uvrščen in evidentiran na seznam t.i. neformalnega izobraževanja z namenom njegovega priznavanja v širši družbi. Podpredsednik vlade in minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in direktor Urada za mladino Tin Kampl sta dijakinjam podelila omenjena priznanja, pri čemer je minister posebej izpostavil, da bi si želel več tovrstnih projektov, saj kot družba lahko najhitreje napredujemo le, če vse posameznice in posamezniki znotraj nje dosežemo svoj polni potencial.

Veleposlanica Simona Leskovar se je ob zaključku projekta zahvalila vsem predstavnikom slovenske države in inštitucij, ki s svojim časom, naklonjenostjo in angažmajem podpirajo tako pomembno vprašanje, kot je opolnomočenje mladih, še posebej mladih žensk. 'Največje zadovoljstvo ob zaključku programa je povezanost in novo prijateljstvo udeleženk, ki prihajajo iz cele Slovenije, ter zavedanje, da je bila dijakinjam dana možnost in priložnost, da spoznajo, kako pomemben del odločanja v vseh vrstah mednarodnih in medosebnih odnosov smo ženske' je dejala veleposlanica Leskovar. Pri tem je v imenu Ministrstva za zunanje zadeve posebno hvaležnost izkazala veleposlanicam, mentoricam programa, ki s svojo predanostjo in aktivnostmi predstavljajo spodbudo in vzor mlajšim generacijam.