Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Božič na delovnem srečanju državnih in generalnih sekretarjev zunanjih ministrstev držav članic EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Dobran Božič se je danes v Bruslju udeležil delovnega srečanja državnih in generalnih sekretarjev zunanjih ministrstev držav članic EU, ki ga je gostila generalna sekretarka Evropske službe za zunanje delovanje Helga Schmid.

V okviru razprave na temo zunanje dimenzije umetne inteligence je državni sekretar Božič predstavil aktivnosti Slovenije v okviru mednarodnih organizacij in vzpostavitev prvega globalnega Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (IRCAI) v Ljubljani. Posebej je izpostavil dolgoletno raziskovalno delo Inštituta Jožef Stefan, ki je v raziskovalne namene in s podporo evropskih sredstev razvil sistem Register dogodkov. Kot poseben gost je nastopil Marko Grobelnik, raziskovalec v AI Lab na Institutu Jožef Stefan, ki je tudi digitalni glasnik Slovenije pri Evropski komisiji in član ekspertne skupine OECD za umetno inteligenco. Slednji je udeležencem predstavil aktivnosti v okviru OECD in prikazal konkretne sposobnosti sistema Registra dogodkov na primeru aktualnega korona virusa.

Ob robu delovnega srečanja je državni sekretar Božič imel pogovore tudi s sogovorniki na Evropski komisiji, in sicer z Marjeto Jager, namestnico generalnega direktorja za mednarodno sodelovanje in razvoj, Michaelom Karnitschnigom, direktorjem za zunanje odnose v Generalnem sekretariatu, Matjažem Malgajem, vodjo Kabineta komisarja Janeza Lenarčiča in Wernerjem Stenggo, članom Kabineta komisarke Margarethe Vestager.