Skoči do osrednje vsebine

Ob Mednarodnem dnevu spomina na holokavst Ministrstvo za zunanje zadeve opozarja na pomen zgodovinskega spomina ter spoštovanje žrtev nacizma in fašizma

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
27. januarja se spominjamo 75. obletnice osvoboditve uničevalnega taborišča Auschwitz Birkenau in drugih nacističnih in fašističnih koncentracijskih taborišč ter drugih prizorišč pregona in morišč. Slovenija se pridružuje ohranjanju spomina na holokavst ter poklonu žrtvam vojne in tistim, ki so žrtvam pomagali preživeti. V številna koncentracijska taborišča je bilo v vojnih letih nasilno odpeljanih veliko število Slovenk in Slovencev, slovenskih Judinj in Judov ter Romkinj in Romov. Mnogi se niso nikoli vrnili.

Slovenija kot članica Mednarodne zveze za spomin na holokavst si tako doma kot v mednarodni skupnosti prizadeva za ohranjanje zgodovinskega spomina in spoštovanje žrtev nacizma in fašizma. Današnji svet se še vedno sooča z genocidom, vojnimi hudodelstvi, hudodelstvi zoper človečnost in etničnim čiščenjem, zato je holokavst ter žrtve nacističnega in fašističnega režima  še toliko bolj potrebno raziskovati ter  na njih  ohranjati spomin  tako v javnosti kot v izobraževalnem procesu. Prav tako si Slovenija prizadeva k uresničevanju načela odgovornosti zaščititi  pred  množičnimi grozodejstvi.

Zunanji minister  dr. Miro Cerar se je 19. januarja v Bruslju udeležil ministrskega srečanja Mednarodne zveze za spomin na holokavst (IHRA), katere članica je od leta 2011 tudi Slovenija. Izpostavil je zavezanost Slovenije k ohranjanju zavedanja ter zgodovinskih virov o holokavstu, genocidu nad Romi in preganjanju drugih žrtev, s strani nacistov in  fašistov ter njihovih kolaborantov, ki so sodelovali v grozodejstvih. Ministri so z deklaracijo obeležili tudi 20. obletnico sprejema Stockholmske deklaracije, s katero so se države zavezale k ohranjanju spomina na žrtve holokavsta in trpljenje milijonov drugih žrtev

Spomin ni le odgovornost vlad, temveč družbe kot celote, zato pozdravljamo bogat program prireditev ob  mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki bodo v prihodnjih  dneh in tednih potekale v različnih slovenskih  krajih v okviru projekta "Šoa-spominjamo se 2020.