Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Jernej Pikalo: Pred izgradnjo nove, stare SŠOF ne bo zapustil niti eden dijak oz. dijakinja

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo je v četrtek, 23. januarja, na skupni seji parlamentarnega odbora za izobraževanje, znanost in šport in odbora za kulturo, še enkrat več zagotovil, da se pred izgradnjo nove zgradbe na Roški iz aktualnih objektov Srednje šole za oblikovanje in fotografijo (SŠOF) v Križankah ne bo izselil nobeden.

»Niti ena dijakinja oz. dijak ne bosta izgubila strehe nad glavo, to vam zagotavljam,« je poslancem in tistim zaposlenim na SŠOF, ki so prisostvovali včerajšnji seji odborov, obljubil minister in dodal: »Datum selitve šole bo določen v menjalni pogodbi z Mestno občino Ljubljana«.

Denar za investicijo bo po ministrovih besedah potrebno zagotoviti v državnih proračunih za leta 2022 in 2023, po potrebi pa tudi za leto 2024.

»Ne gre za nobeno trgovino, gre za reševanje prostorske stiske, za reševanje varnostnega vprašanja, za zavarovanje umetniške biti, ki živi v teh mladih ljudeh,« je minister odgovoril na očitke nekaterih poslancev, ki so problematizirali pismo o nameri, s katerim želita MOL in MIZŠ urediti neurejeno pravno stanje nekaterih nepremičnin v njuni lasti, med drugim tudi Križank. O izgradnji nove SŠOF se sicer govori že od leta 1994.

Na Ministrstvu bi tudi radi izpostavili, da ne drži informacija o slabi komunikaciji med ministrstvom in SŠOF. Predstavniki ministrstva in predstavniki ŠSOF so se med oktobrom 2018 in 2019 večkrat sestali, tudi na najvišji ravni. Zadnji sestanek med ministrstvom in SŠOF, ki je bil načrtovan decembra 2019 na željo SŠOF, je bil enostransko preklican iz strani SŠOF. Odprta dvosmerna komunikacija je zmeraj bila in bo tudi v prihodnje v interesu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.