Skoči do osrednje vsebine

Na Informativi 2020 predstavljamo e-storitve za mlade

Na prireditvi Informativa 2020 se ta konec tedna (24. in 25. januarja 2020) s svojimi digitalnimi storitvami predstavlja tudi Ministrstvo za javno upravo. Napredne elektronske storitve, zanimive za dijake in študente, predstavljamo na skupnem razstavnem prostora Evropskega socialnega sklada, ki nosi naslov »Napovedujemo prihodnost – s pomočjo Evropskega socialnega sklada«.

Na stojnici »Klik do države« lahko mladi podrobno spoznajo storitve, ki jih ponuja portal eUprava (npr. kako pridobiti študentsko ali dijaško subvencionirano vozovnico, kako prijaviti začasno bivališče, pridobiti vrednotnico za osebno dopolnilno delo, oddati e-vlogo za državno štipendijo, itd..... ), izvedo, kako si pri seminarskih ali raziskovalnih nalogah lahko pomagajo z Nacionalnim portalom odprtih podatkov-OPSI, ki omogoča dostop do metapodatkovnih opisov vseh evidenc in zbirk javnega sektorja; mladi lahko dobijo odgovore na vprašanja, kam sporočiti dobre predloge za odpravo administrativnih ovir in spremembe predpisa, kar pojasni ekipa Stop Birokraciji. Da bi bila e prijava v elektronske storitve in e poslovanje z državo varno, poskrbijo Storitve zaupanja, ki mladim omogočajo e mobilnost in varujejo podatke v sistemih. SI-TRUST oz. Državni center za storitve zaupanja na Ministrstvu za javno upravo izdaja nekatera digitalna potrdila ter skrbi za storitev SI-PASS. SI-PASS predstavlja ključno vozlišče za prijavo, ki ga uporabljajo različni spletni portali kot so eUprava, Urbana, Nomago, Arriva, Ajpes idr., ki nudijo e-storitve. Poleg varne prijave v e-storitev, SI-PASS omogoča tudi e-podpis dokumentov. Z uporabo mobilne identitete smsPASS se uporabnik lahko prijavi v različne spletne portale in elektronsko podpisuje dokumente tudi na tablici ali telefonu.  

Sejem Informativa je v petek, 24. januarja 2020, obiskal tudi minister za javno upravo Rudi Medved, ki je ob tem pozdravil veliko zanimanje mladih za njihovo prihodnost in poklice: »Veseli me, da se dobro predstavlja tudi Ministrstvo za javno upravo s prikazom vse ponudbe, dostopa državljank in državljanov do e-storitev te države in da lahko v tej ponudbi mladi vidijo perspektivo tudi v zaposlovanju v javnem sektorju, kjer je čedalje težje dobiti mlade kadre in strokovnjake.«

Predstavniki MJU čez dan mladim predstavljajo tudi dva zanimiva projekta za izboljšanje kompetenc in ustvarjalnosti zaposlenih v državni upravi, projekt Inovativen.si – Partnerstvo za spremembe, ki naslavlja ustvarjalno reševanje izzivov in drugačen, zanimiv pristop pri delu ter Kompetenčni model, ki pojasni katere spretnosti, vedenja in ravnanja so poleg izobrazbe pomembna za delo v državni upravi.

Na skupnem prostoru se poleg e-storitev, ki jih za mlade razvijamo na MJU, predstavljajo tudi Služba vlade za razvoj in evropski kohezijsko politiko, Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad, Zavod za zaposlovanje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter drugi sodelujoči, ki mladim na enem mestu predstavljajo številne priložnosti pri izobraževanju, zaposlovanju in reševanju podjetniških izzivov.

Več na spletni strani EU Skladi.