Skoči do osrednje vsebine

Ministrica obiskala Kemijski inštitut v Ljubljani

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek si je ogledala delovanje priznane znanstveno raziskovalne ustanove, s poudarkom na razvojnih področjih, ki so ključna tudi za infrastrukturni resor.

Ministrico je sprejel direktor prof. dr. Gregor Anderluh, ki je uvodoma predstavil organiziranost in delovanje ter način financiranja naše znanstvenoraziskovalne ustanove. Ministrica in direktor sta v nadaljevanju spregovorila o nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu (NEPN), akcijsko strateškem dokumentu, ki ga pripravlja ministrstvo za obdobje do leta 2030 določa cilje, politike in ukrepe na petih razsežnostih energetske unije - razogljičenje, energetska učinkovitost, energetska varnost, notranji trg ter raziskave, inovacije in konkurenčnost.

Profesor dr. Anderluh je ministrici posebej predstavil dve pomembni razvojni področji inštituta. Prvo od teh je področje razvoja naprednih baterijskih sistemov, pri čemer jo je seznanil z idejo o baterijskem centru, ki bi bil lahko razvojna niša za Slovenijo. Drugo področje, kjer bi se lahko še močneje razvijali, so po mnenju profesorja tehnologije zajema ogljika. Ministrica Bratušek si je v nadaljevanju ogledala Laboratorij za moderne baterijske sisteme, ki deluje v okviru Odseka za kemijo materialov, ter Odsek za katalizo in reakcijsko inženirstvo, kjer se med drugim ukvarjajo s pretvorbo ogljikovega dioksida in zemeljskega plina ter tehnologijami vodika ter gorivnih celic.