Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Aleksandra Pivec obiskala Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je danes mudila na Goriškem. Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica so ji predstavili delo in težave, s katerimi se srečujejo kmetje na tem območju, zlasti kar zadeva škodljivce. Obisk pa je izkoristila tudi za ogled visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo novogoriške univerze.

Na novogoriškem gozdarskem zavodu so v pogovoru z ministrico izpostavili težave, do katerih prihaja zaradi podnebnih sprememb. Ne gre le za vsakoletna obdobja suše, ki za urejeno kmetijsko proizvodnjo zahtevajo namakanje kmetijskih površin, pač pa so tu tudi različni škodljivci, ki jih je na Primorskem zaradi odprtosti proti zahodu več kot v ostalih predelih Slovenije.

"Slovenija ima na tem področju resnično zelo zahtevne pogoje, v Italiji so do uporabe različnih fitofarmacevtskih sredstev veliko bolj liberalni kot pri nas. Obenem se v Sloveniji soočamo z vedno višjimi naravovarstvenimi zahtevami in obstaja problem zaradi nepripravljenosti na poslušanje različnih strani. Na eni strani so kmetovalci, na drugi strani pa naravovarstveniki, med njimi pa prihaja do konfliktov, ki jih bo v dobro vseh v prihodnje treba blažiti in iskati kompromise o tem, kaj je dobro za pridelavo hrane in kaj je dobro za ohranjanje okolja," je ob tem povedala ministrica.

Velikokrat se namreč dogaja, da kmetje v Italiji škodljivce uspešno zatirajo s fitofarmacevtskimi sredstvi, ki v Sloveniji niso dovoljena, zato ti škodljivci uničujejo sadovnjake in vinograde na Primorskem.

Ministrica je izpostavila tudi iskanje rešitev za vinograde na Biljensko-vrtojbenskih gričih ter pogovor o uspešnih projektih, ki jih pripravljajo v omenjenem zavodu.

Druga tema obiska, o kateri je direktor zavoda Branko Radikon spregovoril z ministrico, so bile posebnostih oziroma izzivi vodenja zavoda. Novogoriški gozdarski zavod je namreč tako po svoji organizaciji kot tudi svojem tržnem delu dejavnosti dokaj specifičen, je izpostavil Radikon. "Skoraj polovico svojih prihodkov ustvarimo na trgu in imamo v svojem delu tudi proizvodne dejavnosti. Ker za nas velja plačni sistem javnega sektorja, imamo težave pri plačilu zaposlenih v teh tržnih dejavnostih, saj jih ne moremo plačati tako, da bi jih ob tem ustrezno motivirali," je povedal Radikon.

Vinogradništvo in vinarstvo pa je bila bo tema pogovora v drugem delu obiska, ko si je ministrica ogledala delo in laboratorije Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici, ki deluje v Vipavi že od leta 2006.

(Povzeto po STA)