Skoči do osrednje vsebine

Trije slovenski strokovnjaki napoteni na delo v Evropsko vesoljsko agencijo

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Na podlagi sporazuma o pridruženem članstvu Slovenije z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA), ki omogoča tudi zaposlitev državljanov Republike Slovenije v ESI, bodo trije strokovnjaki iz Slovenije, za obdobje do enega leta, napoteni na delo (sekundiranje) v njihov center v Noordwijku na Nizozemskem.

Satelit v vesolju. | Avtor: ESA

Strokovnjaki, ki so bili izbrani, prihajajo iz podjetij oz. institucij Cosylab, Balmar ter Inštituta "Jožef Stefan" – Nordijski center Planica, in so bili izbrani v okviru izbirnega postopka ESE, ki se je zaključil decembra 2019. Napoteni bodo v center ESA ESTEC (European Research and Technology Centre), v okviru katerega bodo delovali na področjih vsebin programov razvoja splošnih tehnologij - GSTP ter človeških in robotskih raziskav - HRE, v okviru programskih sistemov in funkcionalne verifikacije, materialov in procesov ter človeških raziskav. 

»Verjamem, da napotitve slovenskih strokovnjakov v ESO pozitivno prispevajo k ugledu države ter so odlična priložnost za izmenjavo in nadgradnjo znanj kot vzpostavitev novih poslovnih povezav« ob tem poudarja minister Zdravko Počivalšek in dodaja: »Verjamem, da bodo prispevale tudi k nadaljnji krepitvi vesoljskega sektorja v Sloveniji. Cilj ministrstva namreč je, da se poveča vloga slovenskega gospodarstva tako v okviru ESE kot v globalnem vesoljskem sektorju, pri čemer je krepitev mednarodnega sodelovanja ključnega pomena«.

Slovenija ves čas nadgrajuje sodelovanje z ESO

Slovenija skladno s kompetencami in potenciali gospodarstva in razvojno raziskovalnih institucij ves čas nadgrajuje sodelovanje z ESO. Od zasedanja Sveta ESA, ki je v ministrski zasedbi potekalo novembra 2019, Slovenija sodeluje v dveh novih programih. Poleg obstoječega sodelovanja v programu razvoja splošnih tehnologij – GSTP, programu za opazovanje Zemlje – EO in znanstvenem programu Prodex, je razvila sodelovanje tudi v programu »Future EO«  ter programu za človeške in robotske raziskave – E3P. Na podlagi slednjih je sedaj sodelovanje z ESO omogočeno tudi podjetjem in institucijam s področja prebojnih tehnologij, kjer je Slovenija v samem vrhu razvoja, kakor tudi podjetjem, ki se običajno ne ukvarjajo z vesoljem, a razvijajo inovativne tehnologije in produkte, kot so pogonski sistemi, senzorji, elektronika, 3Dtisk, robotika, idr. Trenutno potekajo tudi postopki za sklenitev nadgrajenega pridružitvenega sporazuma z ESO ter priprava Zakona o nadzoru vesoljskih dejavnosti.

Izbrani strokovnjaki prinašajo izjemno priložnost za dolgoročno sodelovanje z ESO

V podjetju Cosylab so se odločili za napotitev (secondment) strokovnjaka v okviru ESA, saj se zavedajo izjemnega doprinosa za dolgoročno poslovno sodelovanje z ESA, ki ga takšne napotitve predstavljajo. Nejc Smrkolj Koželj bo tako na ESA oddelku – ESTEC pridobival nova znanja in krepil sodelovanje med podjetjem in ESA ter nadaljeval z delom na izjemno perspektivnem projektu, ki ga za ESA v podjetju izvajajo že od leta 2018.

V celjskem podjetju BALMAR d.o.o. so se dogovorili, da na sekundiranje pošljejo dr. Simona Maleja. Svoje delo na ESI bo pričel s prvim marcem letošnjega leta, na oddelku za materiale in izdelovalne postopke (TEC-MSP), ki spada pod okrilje oddelka za strojništvo. Tekom sekundiranja bo nadaljeval tudi svoje raziskovalno delo, ki ga  trenutno opravlja preko Inštituta za kovinske materiale in tehnologije (IMT) v Ljubljani.

Inštitut "Jožef Stefan" bo meseca marca na enoletno sekundiranje v ESO napotil člana Odseka za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko dr. Adama C. McDonnella -  slovenca irskega rodu,  ki bo sodeloval v programu ESE za človeške in robotske raziskave. Poleg aktivnosti za vgraditev centrifuge za izvajanje raziskav na področju vesoljske fiziologije in medicine v Planiški laboratorij Inštituta "Jožef Stefan", bo dr. McDonnell pomagal koordinirati raziskave v raziskovalnem centru Concordia na Antarktiki. Njegovo delo bo v veliki meri pripomoglo k razvoju in mednarodni uveljavitvi Planiškega laboratorija Inštituta "Jožef Stefan". Planiški laboratorij bo s tem postal eden od treh centrov v Evropi za Vesoljsko fiziologijo in medicino.