Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar na IHRA: Spomin na holokavst je potrebno ohranjati, da se kaj podobnega ne bo več zgodilo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanji minister dr. Miro Cerar se danes v Bruslju udeležuje ministrskega srečanja Mednarodne zveze za spomin na holokavst (IHRA). Ministrsko zasedanje poteka 20 let po sprejemu Stockholmske deklaracije, s katero so se države zavezale k ohranjanju spomina na žrtve holokavsta ter spomina na šest milijona judovskih žrtev in trpljenje milijonov drugih žrtev.

Ministrsko zasedanje pod vodstvom luksembruškega zunanjega ministrstva poteka v letu, ko se spominjamo 75. obletnice osvoboditve taborišča Auschwitz Birkenau in drugih nacističnih in fašističnih koncentracijskih taborišč ter pred mednarodnim dnevom spomina na holokavst (27. januar).

Slovenija si kot članica IHRA prizadeva za ohranjanje zgodovinskega spomina na holokavst in spoštovanje žrtev nacizma in fašizma. Minister je v nagovoru podal zavezo Slovenije, da ohranja zavedanje in zgodovinske vire o holokavstu, genocidu Romov in preganjanju drugih žrtev. V številna koncentracijska taborišča je bilo v vojnih letih nasilno odpeljanih veliko število Slovenk in Slovencev, slovenskih Judinj in Judov ter Romkinj in Romov. Mnogi se niso nikoli vrnili.

Minister dr. Cerar je v nagovoru spomnil, da smo vzpon fašizma na naših tleh začutili s požigom Narodnega doma v Trstu. 100. obletnico požiga obeležujemo prav letos.  

“Slovenija je zavezana, da ohranja spomin na holokavst, ohranja spomin na genocid nad Romi in ohranja zgodovinske vire o zločinih in njihovih žrtvah. Izobraževanje, raziskovanje in spominjanje o naravi zločinov, ki so se zgodili v času druge svetovne vojne, je ključno za preprečevanje tovrstnih grozot v prihodnosti,” je v nagovoru povedal minister dr. Cerar. Izrazil je zaskrbljenost nad porastom nestrpnosti, rasizma, ksenofobije in antisemitizma v svetu ter nad porastom sovražnega govora v javni sferi.

Ministri so na zasedanju sprejeli ministrsko deklaracijo in z njo obeležili 20. obletnico sprejema Stockholmske deklaracije. Spomin ni le odgovornost vlad, temveč družbe kot celote. Minister je v nagovoru seznanil, da v Sloveniji danes in v prihodnjih dneh, v čast obeležitve mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta (27. januarja), poteka vrsta prireditev z naslovom: “Šoa - spominjamo se 2020.

Slovenija je članica Mednarodne zveze za spomin na holokavst (International Holocaust Remeberance Alliance - IHRA), ki se ukvarja s spominjanjem,  izobraževanjem in raziskovanjem holokavsta in združuje 34 sodelujočih držav. IHRA je bila ustanovljena kot Projektna skupina za mednarodno sodelovanje na področju izobraževanja, spominjanja in raziskovanja holokavsta (ITF-The International Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Rememberance and Research) na pobudo švedskega predsednika vlade Görana Perssona v letu 1998. Temeljni dokument, na podlagi katerega deluje, je Stockholmska deklaracija, sprejeta leta 2000. Namen IHRA je zagotoviti politično in družbeno podporo prizadevanjem za izobraževanje o holokavstu, ohranjanje spomina nanj in njegovo raziskovanje na nacionalni in mednarodni ravni.

Nagovor ministra dr. Cerarja

Prevod ministrske deklaracije 2020