Skoči do osrednje vsebine

Zeleni teden v znamenju sodelovanja in krepitve odnosov

Generalni direktor Direktorata za hrano in ribištvo dr. Bojan Pahor se je danes v Berlinu udeležil sestanka in neformalne izmenjave s predstavniki držav Zahodnega Balkana. Sejem Zeleni teden bo sicer odprt do nedelje 26. januarja, na današnjo soboto pa je tradicionalno sejem obiskalo zelo veliko število ljudi, ki so bili navdušeni tudi nad predstavitvijo Slovenije in ponudbo. Delegacija obisk v Nemčiji zaključuje s srečanjem z v Berlinu živečimi Slovenci.

Že včeraj je v okviru prvega dne odprtja sejma za obiskovalce, potekala mednarodna konferenca na visoki ravni v organizaciji Evropske Komisije na temo »Vplivi afriške prašičje kuge na prihodnost svetovne proizvodnje svinjskega mesa.« V Slovenji se zavedamo tveganja, ki ga predstavlja Afriška prašičja kuga, ki se vse bolj širi tako v EU kot tudi v državah Azije. Prav tako se pri pripravi ukrepov za preprečevanje ter v pripravah na pojav APK na svojem ozemlju vse bolj zavedamo težav, ki jih za uresničevanje oziroma učinkovito izvajanje ukrepov predstavljajo nekatera nejasna pravila. Konference sta se s strani Slovenije udeležila generalni direktor dr. Bojan Pahor in generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin dr. Janez Posedi.

Glavni, politični del dogajanja v času sejma Zeleni teden v Berlinu je bil današnji 12. vrh kmetijskih ministrov. Generalni direktor dr. Pahor se je danes udeležil tudi sestanka in neformalne izmenjave s predstavniki držav Zahodnega Balkana (t.i. SWG srečanje), ki je potekal v okviru vrha ministrov. MKGP uspešno sodeluje s Stalno delovno skupino za regionalni razvoj podeželja v Jugovzhodni Evropi (SWG RRD), ki ima status mednarodne organizacije in s katero sodeluje tudi Evropska komisija ter ključni donatorji. Dr. Pahor je v svojem govoru povedal, da se v Sloveniji zavedamo pomena sodelovanja z institucijami v regiji Zahodnega Balkana. »Poudarjamo zavezo Slovenije, da bomo prenesli znanje, ki ga imamo in pomagali pri implementaciji zahtev EU v pravne rede držav Zahodnega Balkana.« Slovenija je v okviru dvostranskega sodelovanja že uspešno sodelovala v Črni Gori in Severni Makedoniji. »Trenutno pripravljamo projekt tehnične pomoči za Srbijo za krepitev institucionalnih upravnih zmogljivosti na področju vinogradništva in enologije, ekološkega kmetijstva in diverzifikacije na kmetiji.«

Delegacija z dr. Pahorjem na čelu bo obisk Nemčije sklenila z večernim srečanjem s tam živečimi Slovenci. Sejem Zeleni teden bo odprt do nedelje, 26. januarja. Osrednja nit predstavitve Slovenije so vinogradništvo in vinarstvo, čebelarstvo ter slovenska gastronomija in kulinarika. Ponudba na slovenski razstavni prostor privablja veliko število obiskovalcev, ki so navdušeni nad slovensko kulinariko, zeleno deželo, ki ponuja vrsto priložnosti za oddih in poslovne priložnosti.