Skoči do osrednje vsebine

MKGP na sejmu »Zeleni teden 2020« v Berlinu

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se tudi letos predstavlja na mednarodnem sejmu za hrano, kmetijstvo in hortikulturo, 85. mednarodnem sejmu »Zeleni teden«, ki v Berlinu poteka pod geslom »Plant your success« (Posadite svoj uspeh). Leta 2021 bo Slovenija Evropska gastronomska regija, zato bo v ospredju predstavitev Slovenije skozi gastronomijo. Obiskovalcem bodo na voljo značilne slovenske jedi, voda in druga pijača. Na razstavnem prostoru bo tudi predstavitev slovenskega vinogradništva in vinarstva s poudarkom na vinu iz avtohtonih slovenskih sort grozdja in predstavitvi vseh treh vinorodnih dežel.

Na sejmu Zeleni teden se predstavlja več kot 1.600 razstavljavcev iz 72 držav. Vsako leto ga obišče skoraj pol milijona obiskovalcev. Med razstavljavci, ki zasedejo 115.200 m2 razstavne površine, se z razstavnim prostorom tradicionalno predstavlja tudi Slovenija. Sejem, ki bo svoja vrata obiskovalcem odprl v petek, je že 85. po vrsti in ima tudi zelo velik gospodarsko–političen pomen, saj se ga, poleg najvišjih predstavnikov Nemčije, udeležuje tudi preko 200 tujih gospodarskih in ministrskih delegacij. V času sejma se bo na sejmišču zvrstilo več kot 300 forumov, seminarjev in konferenc. Država partnerica letošnjega sejma je Hrvaška.

Razstavni prostor Slovenije je v Hali 18 berlinskega razstavišča. Obiskovalci se bodo seznanili s slovenskimi kulinaričnimi in gastronomskimi posebnostmi, možnostmi turističnega obiska pri nas ter okušali slovensko vino. Slovensko vinogradništvo in vinarstvo sta namreč osrednji temi letošnje predstavitve. Poudarek bo na predstavitvi vin iz slovenskih avtohtonih sort in slovenskih značilnosti, skozi vse tri vinorodne dežele.

Slovenija se bo predstavila tudi s čebelarstvom ter drugimi priložnostmi z vidika turizma. Številni gostje (sejem obišče skoraj pol milijona obiskovalcev), ki se bodo ustavili na prostoru Slovenije, bodo lahko okušali slovensko hrano in pijačo, ki bo postrežena v okviru »slovenske gostilne«. Ti bodo poleg kulinaričnih dobrot na razstavnem prostoru dobili tudi turistične informacije o Sloveniji. Informatorka Slovenske turistične organizacije (STO) bo s turističnimi informacijami in gradivi obiskovalcem približati Slovenijo kot izjemno zanimivo, pestro in raznoliko turistično destinacijo. Na  razstavnem prostoru bo predstavljen tudi slovenski inovativni izdelek, najhitrejša samotočilna pipa na svetu »Quick Tap«.

V okviru sejma bo tudi letos več mednarodnih aktivnosti oz. dogodkov, tako za podjetja kot politične predstavnike, saj se sejma udeležuje preko 1600 razstavljavcev iz 72 držav in številne gospodarske in politične delegacije iz vsega sveta. S strani MKGP se bo otvoritve sejma in bilateralnih pogovorov z različnimi delegacijami udeležil direktor Direktorata za hrano in ribištvo dr. Bojan Pahor. Udeležil se bo tudi panela na visoki ravni na temo mednarodne trgovine v povezavi s trajnostnim razvojnim ciljem odprave lakote, ki bo potekal v organizaciji  FAO in WTO,  ter mednarodne konference na visoki ravni  na temo prihodnosti svetovne proizvodnje svinjskega  mesa v luči groženj afriške prašičje kuge v organizaciji Evropske komisije. Delegacija bo obisk zaokrožila v soboto, ko se bodo tradicionalno srečali tudi s Slovenci, živečimi v Berlinu.

Mediji se za obisk sejma / foruma v Berlinu obrnejo na povezavo:

https://www.gruenewoche.de/en/AboutIGWBerlin/ in akrediatacije:

https://www.gruenewoche.de/en/PressService/Accreditation/

 

PROGRAM OBISKA DIREKTORJA DR. BOJANA PAHORJA:

četrtek, 16. 1. 2020

18:00   Slavnostna otvoritev sejma Zeleni teden

Lokacija: City Cube, berlinsko sejmišče

petek, 17. 1. 2020

09:00 – 13:00  Dvostranska srečanja direktorja dr. Pahorja z ministri in drugimi visokimi predstavniki držav in institucij in srečanje z mediji

11:45               Obisk prostora Slovenije s strani uradne delegacije Nemčije

                        FOTOTERMIN

Lokacija: slovenski razstavni prostor, hala 18, berlinsko sejmišče

13:30               Panel na visoki ravni v organizaciji Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) in Svetovne trgovinske organizacije (WTO) na temo mednarodne trgovine v povezavi s trajnostnim razvojnim ciljem odprave lakote

Lokacija: City Cube, berlinsko sejmišče

16:00               Mednarodna konferenca na visoki ravni v organizaciji Evropske komisije   na temo prihodnosti svetovne proizvodnje svinjskega mesa v luči groženj afriške prašičje kuge

Lokacija: Hub 27, berlinsko sejmišče

sobota, 18. 1. 2020

14:45               Sestanek s predstavniki držav Zahodnega Balkana, v organizaciji nemškega ministrstva za kmetijstvo in Stalne skupine za regionalni razvoj podeželja na območju jugovzhodne Evrope (SWG RRD)

Lokacija:  nemško zvezno zunanje ministrstvo, Werderscher Markt 1, 10117 Berlin

18:00               Srečanje s Slovenci, živečimi v Berlinu

Lokacija: Slovenska katoliška misija, Kolonnenstrasse 38, 10829 Berlin

 

*   *   *

Podrobnejše informacije glede obiska ministra  / dogovori za izjave:

Luka Kočevar, gsm: +386 41 495 163; e-naslov: pr.mkgp@gov.si