Skoči do osrednje vsebine

Minister Počivalšek ponudil podporo albanski turistični skupnosti po nedavnem potresu

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Tirana, 14. januar 2020 – Delegacija ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo se je pod vodstvom ministra Zdravka Počivalška udeležila Regional Tourism Summita – Tourism for Solidarity and Sustainability. Minister je opravil nekaj bilateralnih srečanj z albanskimi ministri, obiskal Drač in se srečal s slovenskimi gospodarstveniki, prisotnimi na albanskem trgu. Glavni namen obiska je bil nuditi podporo celotni albanski turistični skupnosti, krepitev dvostranskih gospodarskih odnosov z Albanijo, med drugim pa tudi krepitev turističnega, investicijskega in razvojnega sodelovanja.

Minister Počivalšek v Albaniji | Avtor: MGRT

Minister Počivalšek je bil eden izmed uvodnih govorcev ob otvoritvi Regional Tourism Summit-a. Srečanje je potekalo pod okriljem Svetovne turistične organizacije (UNWTO) in albanskega ministrstva za turizem. Odvijalo se je z namenom deljenja izkušenj, ki so jih bili deležni albanski ponudniki namestitvenih obratov ob zadnji naravni katastrofi. Namreč, 26. novembra 2019 je potres pregnal tisoče prebivalcev iz svojih domov in za sabo pustil ogromno škodo. V samo 24 urah je turistični sektor nastanil več kot 5000 ljudi, ki so rabili zatočišče. To je bil primer, ki je pokazal, da turistična dejavnost ni na trgu samo zato, da ustvarja finančne prihodke, ampak je iskreni podpornik svojim prebivalcem ob humanitarnih krizah. Zato se je minister Počivalšek z veseljem odzval vabilu za sodelovanje na srečanju in ponudil pomoč. V svojem nagovoru je naglasil takojšnjo pomoč Slovenije ob tej katastrofi in v skladu z vsebino dogodka dejal »Izkoristil bi priložnost in vas vljudno povabil na prihajajoče delavnice SIW, ki se bodo odvijale med 14. in 16. majem letos v Portorožu. To je velika priložnost za vaše turistične ponudnike, da opravijo B2B sestanke in izkoristijo možnost za promocijo turizma vaše države.« K brezplačni za sodelovanje na delavnicah je povabil 3 albanske turistične agencije.

Bilateralno srečanje z Blendijem Klosijem, ministrom za turizem in okolje je potekalo v vzdušju dobrodelnosti. Minister Počivalšek je izrazil iskreno sožalje ob izgubi prebivalcev, ki so bili žrtve potresa. Pod pozitivnimi vtisi današnje konference je bil prepričan, da bo Albanija prejela še veliko humanitarne pomoči tudi od drugih držav. Slovenija je darovala že za 126.000 evrov pomoči v obliki generatorjev za elektriko, šotorov za prvo pomoč in postelj. Albaniji sta na voljo tudi 2 slovenska strokovnjaka, ki jim v sklopu EUCP tima pomagata koordinirati tujo pomoč. Minister je srečanje zaključil s slovenskim pregovorom »V nesreči spoznaš prijatelja«.

Arbenom Ahmetajem, državni minister za popotresno obnovo je predstavil katastrofalne posledica potresa, katerega škodo trenutno ocenjujejo nekje med 800 mio in 1 mrd evrov. Albanija je sprejela t.i. obnovitveni zakon, kjer bo država prizadetim prebivalcem ponudila pomoč v obliki bonusov za najemnine in sofinanciranja nadomestnih gradenj,  ki bodo hkrati pripomogle k povečanju poslovanja malih in srednjih podjetij. Minister Počivalšek je v nadaljevanju ponudil pomočjo Slovenije glede na potrebe, ki jih je izrazila albanska stran. Tako je predstavil ponudbo za pomoč Slovenskega  proizvajalca modularnih enot za gradnjo sodobnih celovitih modularnih montažnih zgradb, primernih tudi za šole in vrtce. Seveda pa ne gre zanemariti pomoči v obliki zagotavljanja psihosocialne pomoči slovenskih strokovnjakov. Minister Ahmetaj je povabil slovenske predstavnike, da se udeležijo mednarodne donatorske konference z namenom pomoči pri prenovi domov za družine, ki so utrpele gmotno škodo. Konferenca bo potekala 17. februarja v Bruslju.

Minister Počivalšek je na srečanju z državnim ministrom za podjetništvo Eduardom Shalsijem povedal »Slovenija se zaveda potenciala albanskega trga. Je pa kljub dobrim in intenzivnim odnosom z Albanijo, še vedno veliko priložnosti za nadaljnjo krepitev našega gospodarskega sodelovanja”. Pravi način za zagotovitev nadaljnje gospodarske rasti, ki si jo želita obe strani je, da so albanski vlagatelji dobrodošli v Sloveniji, hkrati si pa Slovenija želi biti bolj prisotna na albanskem trgu. Tukaj seveda ne smemo pozabiti izpostaviti turizma in kmetijstva, ki sta po besedah ministra Shalsija dva izmed glavnih gospodarskih stebrov v Albaniji.

Kot poslovne priložnosti sta izpostavila naložbe v energijo, varstvo okolja in ravnanje z odpadki ter infrastrukturo. Seveda veliko priložnosti predstavlja turizem na področju obmorske, gorske in zgodovinsko-kulturne ponudbe, prav tako pa tudi gradnja hotelov, vlečnic in smučišča. V sektorju predelave hrane sta izpostavila kmetijstvo in živilsko industrijo. Zadnje področje, ki sta se ga dotaknila je program razvoja podeželja in kmetijstva. »Slovenija bo še naprej podpirala Albanijo v okviru procesa vključevanja v EU, zlasti z izvajanjem projektov dvostranske tehnične pomoči za krepitev dobrega sodelovanja”, je srečanje zaključil minister Počivalšek.

Ob robu turističnega in bilateralnih srečanj, kjer je minister Počivalšek ponudil podporo albanski turistični in ostali skupnosti, je potekalo tudi srečanje s predstavniki slovenskih podjetij, ki delujejo na albanskem trgu. Izpostavil je dobre in prijateljske odnose, katerih je bil deležen na današnjih srečanjih, kljub temu, da je gospodarsko sodelovanje zaenkrat skromno. Trgovinska menjava je v letu 2018 dosegla 76,5 mio EUR. Na področju blagovne menjave se Albanija uvršča na 60. mesto med državami partnericami Slovenije, na področju storitvene menjave pa na 38. mesto. Po padcu trgovinske menjave v letu 2018 preliminarni podatki za prvih devet mesecev leta 2019 zopet kažejo na povečanje  sodelovanja. Tudi investicijska dejavnost med državama je zaenkrat skromna. Albanija je do konca leta 2018 prejela za 17,7 mio EUR slovenskih naložb, med tem ko albanskih naložb v Sloveniji ne beležimo. Omenil pa je tudi podporo delovanju slovenskih poslovnih klubov v tujini, ki opravljajo pomembno delo in nudijo pomoč slovenskim podjetjem na tujih trgih. »Upam, da bo tudi albansko slovenski poslovni klub, ki ga vodi ga. Elvana Zhezha, čim bolj aktiven in kmalu deležen tudi finančne podpore s strani SPIRIT«, je bil pozitiven minister Počivalšek.