Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar na ministrski okrogli mizi Zelene Skupine v Abu Dabiju o trajnostnem razvoju in vodni diplomaciji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je danes v Abu Dabiju udeležil ministrske okrogle mize Zelene Skupine, ki so jo gostili Združeni Arabski Emirati. Osrednja tema tokratnega zasedanja ministrov je bila svetovna razstava EXPO2020, ki bo letos v Dubaju in na katerem bo Slovenija predstavila inovativne dobre prakse trajnostnega razvoja pod sloganom "SLOVENIA - Green Smart Experience".

Minister dr. Cerar je v svojem nagovoru izpostavil, da Slovenija že vrsto let posebno pozornost namenja vodni diplomaciji. V začetku tega leta smo začeli s predsedovanjem Skupini prijateljev za vodo in mir v Ženevi, s čimer želimo izkazati nadaljnjo podporo prepoznavanju vode kot orodja mednarodnega miru in varnosti. Slednje izhaja iz priporočil Visokega globalnega panela za vodo in mir, ki mu je predsedoval nekdanji predsednik republike dr. Danilo Türk. Minister dr. Cerar je tako članice Zelene skupine povabil k razpravi o povezavah med vodo in mirom.

Pred zasedanjem Zelene skupine se je minister dr. Cerar bilateralno sestal z ministrom za podnebne spremembe in okolje Združenih arabskih emiratov Thanijem Ahmedom Al Zeyoudijem, s katerim je potrdil zavezanost obeh držav k nadaljnji podpori za pospešitev globalne okoljske in podnebne agende.

Zelena skupina je neformalna skupina zunanjih ministrov šestih držav, ki v svojem delovanju promovirajo zelene politike in spodbujajo prehod na zeleno gospodarstvo, uporabo obnovljivih virov energije. Vzpostavila jo je Slovenija, v njej pa sodelujejo še Singapur, Islandija, Kostarika, Združeni arabski emirati in Zelenortski otoki. Na zasedanjih Zelene Skupine ministri izmenjujejo zamisli in dobre prakse s področja krožnega gospodarstva, obnovljivih virov energije, varovanja biotske raznovrstnosti in naravnih virov.

Letošnja svetovna razstava EXPO2020 vsebinsko sovpada tako z agendo Zelene Skupine glede podnebne akcije, varovanja naravnih virov, krožnega gospodarstva ter varovanja okolja kot tudi z agendo Trajnostnega vrha prihodnosti. Slednjega se bo jutri v Abu Dabiju v imenu predsednika vlade Marjana Šarca udeležil minister dr. Cerar.

Ob robu udeležbe na konferenci se je minister dr. Cerar danes srečal tudi z ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Združenih arabskih emiratov Abdullahom bin Zayedom Al Nahyanom. Ministra sta se pogovarjala o načinih za poglabljanje sodelovanja na področju trgovine in energetike, o aktualnih razmerah v Iranu in regiji, govorila pa sta tudi o možnosti vzpostavitve direktne letalske linije med obema državama.