Skoči do osrednje vsebine

Poziv učiteljem in učiteljicam za napotitev na delo v evropskih šolah z začetkom v šolskem letu 2020/21

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport objavlja poziv za napotitev na delo v evropskih šolah z začetkom opravljanja dela 1. septembra 2020 za naslednja delovna mesta: Učitelj/učiteljica za poučevanje slovenščine na primarni stopnji na Evropski šoli Bruselj I, Učitelj/učiteljica za poučevanje slovenščine in še enega predmeta na sekundarni stopnji na Evropski šoli Bruselj I ter Učitelj/učiteljica za poučevanje angleščine kot tujega jezika na sekundarni stopnji na Evropski šoli Luksemburg II.

Slovenija se je leta 2004 z vstopom v Evropsko unijo vključila tudi v sistem evropskih šol s sedežem v Bruslju, ki so ga ustanovile države članice EU. Prva evropska šola je bila ustanovljena leta 1953 v Luksemburgu, danes pa deluje 13 evropskih šol v 6 državah članicah. V državah članicah EU delujejo tudi akreditirane evropske šole, med katerimi je Evropska šola Ljubljana, ki je začela izvajati program 1. 9. 2018. Cilj sistema Evropskih šol je izobraževati in vzgajati otroke iz različnih držav v njihovem maternem jeziku, v duhu tesnega sodelovanja in sobivanja v raznolikem medkulturnem okolju.

Začasna napotitev na delo v tujino s polnim delovnim časom traja 9 šolskih let - izjemoma se lahko podaljša na 12 let - pod pogojem, da je napotena oseba pozitivno ocenjena po 2 letih in po 5 letih službovanja. Med začasno napotitvijo na delo v evropsko šolo učitelj/učiteljica ostane v delovnem razmerju pri svojem delodajalcu v Sloveniji. Delo poteka v izrazito večjezičnem in večkulturnem okolju, zato je poleg osnovne usposobljenosti za delo pomembno tudi znanje tujih jezikov in sposobnost delovanja v jezikovno in kulturno raznolikem okolju.

Rok za prijave je torek, 3. marec 2020. Podrobnejše informacije najdete v besedilu javnega poziva na spodnji povezavi.