Skoči do osrednje vsebine

Zunanji ministri EU za večjo vlogo EU pri iskanju rešitve za krizo v Iraku in v Libiji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanji minister dr. Miro Cerar se je v Bruslju udeležil izrednega zasedanja zunanjih ministrov držav EU, ki ga je visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Joseph Borrell sklical zaradi zaostrenih razmer v Iraku kot Libiji. 
1 / 4

Ministri za zunanje zadeve pozivajo k umiritvi  položaja, zadržanih odzivih in krepitvi vloge EU pri iskanju poti za dialog med vpletenimi stranmi. Poudarili so, da je EU tudi v prihodnje pripravljena nuditi podporo Iraku pri zagotavljanju stabilnosti in obnovi države. Poudarili so podporo iraški enotnosti in teritorialni celovitosti države. Trenutna kriza odvrača pozornost od vzpostavljanja iraške vlade in sprejemanja potrebnih reform. Veliko dela je bilo strojenega v preteklih letih in delo pri obnovi države še ni končano.  Iraku je potrebno še naprej nuditi vso potrebno pomoč.

Na zasedanju je o situaciji v Iraku in pogovori z iraškimi in ameriškimi sogovorniki predstavil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je države pozval, da še naprej sodelujejo v operacijah v boju proti Daeshu in nadaljujejo z urjenjem iraških varnostnih in oboroženih sil, ko bodo varnostne razmere to omogočale in pomagajo pri stabilizacji Iraka. Pozval je k transatlantski enotnosti, ki je ključna za uspešen boj proti Daeshu in naporih za stabilizacijo Iraka in regije.  Ministri so izpostavili, da je boj proti Daeshu še naprej prednostna naloga EU in mendarodne skupnosti.

EU ostaja zavezana ohranitvi in spoštovanju zavez iranskega jedrskega programa (JCPOA). Sporazum je ključen dokument za omejevanje širjenja jedrskega orožja in zagotavljanje regionalne stabilnosti. EU poziva Iran in sodelujoče strani,  da ostajajo zavezane določbam iz iranskega jedrskega sporazuma.

EU je tudi pripravljena iskati rešitve za dolgotrajno rešitev konflikta in podpreti regionalne iniciative za umirjanje napetosti, ki bi jih podale države  iz regije. Svet za zunanje zadeve je izrazil podporo prizadevanjem visokega predstavnika Borrella pri iskanju možnosti za umiritev položaja v regiji, tudi s spodbujanjem dialoga med ZDA in Iranom.

“V imenu Slovenije sem pozval k večji vlogi EU pri iskanju  dialoga za umirjanje zadev na Bližnjem vzhodu. Slovenija poziva k spoštovanju iraške suverenosti, mednarodnega prava in obsoja napade na civiliste, tuje enote, kulturne spomenike “ je dejal minister dr. Cerar. Strinjal se je, da mora boj proti Daeshu ostati prednostna naloga mednarodne skupnosti in poudaril zavezanost Slovenije, da ostaja partnerica v boju proti Daeshu in nadaljuje z urjenjem iraških varnostnih in obrambnih sil za boj proti Daeshu v Iraku.

Visoki predstavnik Borrell,  posebni odposlanec generalnega sekretarja OZN za Libijo Ghassan Salame in ministri držav EU so izmenjali stališča glede dogajanja v Libiji in izpostavili pomen proaktivne vloge EU pri iskanju rešitve za dialog v Libiji.   Svet za zunanje zadeve je izrazil podporo delu posebnega odposlanca ZN Salameja in izpostavil pomen prizadevanj Nemčije za čimprejšnjo organizacijo t.i. Berlinske konference za Libijo.

Minister dr. Cerar je na zasedanju dejal, da Slovenija podpira pobude za bolj aktivno vlogo EU v Libiji:  “Vse vpletene v libijski konflikt pozivamo k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in dialogu. Slovenija pozdravlja napore Nemčije za sklic berlinske konference z namenom iskanja trajne rešitve za Libijo,” je še dejal minister dr. Cerar.

Zunanji minister je ministrom držav, katerih državljani so izgubili življenja v letalski nesreči ukrajinskega letala v Iranu, izrazil sožalje ob izgubi življenj in izrazil pričakovanje, da bo preiskava o vzrokih nesreče transparentna in bo prinesla prave vzroke za to tragedijo.