Skoči do osrednje vsebine

Slovenski prejemnik ERC projekta za uveljavljene raziskovalce prof.dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta je pridobil še ERC projekt za presojo koncepta

Temeljne raziskave pogosto vodijo do nepričakovanih priložnosti za komercialno ali socialno aplikacijo. Zato Evropski raziskovalni svet (ERC) redno objavlja razpise za presojo koncepta (ERC Proof of Concept Grant), ki so namenjeni vodjem ERC raziskovalnih projektov. Cilj takšnega projekta je povečanje učinka odličnih raziskav, ki jih ERC že financira, z nadaljnjo podporo presoji inovacijskega potenciala idej, ki so bile razvite v okviru raziskovalnega projekta.

S svojo prijavo na razpis ERC Proof of Concept 2019 je uspel prof.dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta kot prejemnik ERC Advanced Granta na razpisu 2017, kar je drugi tovrstni projekt med slovenskimi vodji ERC projektov in prvi s področja ved o življenju. Na tokratni razpis je bilo prijavljenih kar 238 vlog in le 76 so jih sprejeli v financiranje, med njimi prijavo prof.dr. Romana Jerale.

V okviru svojega ERC Advanced Grant projekta z naslovom »MaCChines – Molecular machines based on coiled-coil protein origami« razvija nov razred molekularnih molekularnih strojev na osnovi proteinov. Po navedbah slovenskega dobitnika pa je cilj ERC projekta za presojo koncepta z naslovom »CCedit – Coiled-coil mediated exonuclease tethering technology for the enhancement of CRISPR gene edition« razvoj tehnologije in demonstracije za zdravljenje in biotehnološko uporabo za rastline, mikroorganizme in sesalske celice. V projektu bo prof.dr. Jerala sodeloval s Tomažem Bizjakom, strokovnjakom za prenos tehnologije s Kemijskega inštituta, ter z zunanji strokovnjaki povezani z Univerzo Oxford in Univerzo Cambridge.

Pripravila: dr. Andreja Umek Venturini