Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar: " Evropska perspektiva Zahodnega Balkana bo med prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja Svetu EU"

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je danes udeležil dogodek ISR – Inštituta za strateške rešitve, na katerem so predstavili novo izdajo letne publikacije The Adriatic Journal: Strategic Foresight 2020. Pred dogodkom se je neformalno sestal tudi z nekdanjo avstrijsko zunanjo ministrico dr. Karin Kneissl, s katero sta spregovorila o formiranju nove avstrijske vlade, sodelovanju med državama v letu medsosedskega dialoga, situaciji v regiji, dotaknila pa sta se tudi trenutnega dogajanja na Bližnjem vzhodu.
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar in Jure Kosec

Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar in Jure Kosec | Avtor: Foto: STA

1 / 4

Osrednja tema letošnjega dogodka se je glasila Priložnosti na Zahodnem Balkanu. Kot je v uvodnem pogovoru z moderatorjem dogodka, sicer zunanjepolitičnim novinarjem medijske hiše Delo, Juretom Koscem, povedal minister dr. Cerar, bo evropska perspektiva Zahodnega Balkana med prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021. "Slovenija je ena glavnih pobudnic konstruktivne razprave o prihodnosti širitvene politike. Do marca bi morali doseči dogovor o glavnih točkah metodologije širitve, da bi omogočili pozitivno odločitev o začetku pristopnih pogovorov s Severno Makedonijo in Albanijo", je ob tem poudaril dr. Cerar.

Minister je posebej opozoril tudi na vlogo gospodarske diplomacije, ki je prioriteta slovenske zunanje politike. Gospodarska diplomacija in delo, ki ga na tem področju opravljamo na Ministrstvu za zunanje zadeve in na veleposlaništvih Republike Slovenije je usmerjeno v pomoč slovenskim podjetjem, ki prodirajo na tržišče države sprejemnice ali podjetjem sprejemne države, ki želijo prodreti na slovenski trg. Stremimo k temu, da podjetja v najkrajšem možnem času, z najmanj stroški pridejo do poslovnih informacij in posledično temu poslovnim priložnostim, je dejal dr. Cerar in dodal: "Diplomacija odpira vrata, ki po navadi ostajajo zaprta."

Gospodarski odnosi med Slovenijo in državami Zahodnega Balkana so sicer zelo dobri. obseg blagovne menjave v 2018 znašal 3,4 mlrd. EUR oz. za 9,4 % več kot v letu 2017. V letu 2018 je bil na strani izvoza z regijo zabeležena 8,5 % rast, na strani uvoza pa 15,7 % rast. Slovenski izvoz je dosegel 2,1 mlrd. EUR, uvoz pa 1,3 mlrd. EUR. V prvih devetih mesecih 2019 je blagovna menjava med državami znašala 2,66 mlrd EUR, kar pomeni 4,5 % povišanje glede na isto obdobje leta 2018.