Skoči do osrednje vsebine

Več kot polovica slovenskih gospodinjstev z električnimi napravami ne ravna učinkovito

Po izsledkih Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije - REUS 2019 za gospodinjstva v Sloveniji obstaja velik potencial prihranka energije in zmanjšanja izpustov ogljikovega dioksida v ozračje pri uporabi električnih aparatov in naprav za delo in zabavo v domačem okolju.

Slovenska gospodinjstva imajo pri energetski učinkovitosti še veliko prostora za izboljšave. | Avtor: Dan Brownswood - GettyImages/GulliverFilm&Foto

Raziskavo energetske učinkovitosti so že deseto leto zapored izvajali pod okriljem agencije za integrirano komuniciranje Informa Echo. Osnovni namen raziskave REUS je kontinuirano omogočati zanesljiv vpogled v ravnanje z energijo in spodbujati učinkovito rabo in obnovljive vire energije. Spodbujanje učinkovitega ravnanja je bistveno ceneje kot vlaganja v nove energetske objekte. Porabnikom energije se z učinkovitim ravnanjem znižujejo stroški. Ključni učinek pa je zmanjšanje emisij in drugih negativnih vplivov na okolje.

V Raziskavi energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2019 smo 1.002 gospodinjstva povprašali, če električne aparate in naprave za delo in zabavo izklopijo tudi iz stanja pripravljenosti oz. ali imajo naprave pogosto vklopljene tudi, ko jih ne gledajo ali uporabljajo. 

Najpogosteje uporabljani elektronski aparati in naprave za delo in zabavo so prenosni računalniki, LCD-televizorji, namizni računalniki in glasbeni stolpi oz. radio. Sledijo LED-televizorji, igralne konzole, hišni kini, katodni televizorji, plazma televizorji in OLED-televizorji.

Iz stanja pripravljenosti izklaplja manj kot polovica

Rezultati kažejo, da manj kot polovica gospodinjstev (45%) izklaplja svoje električne aparate in naprave iz stanja pripravljenosti, ko jih ne uporablja, dobra četrtina (26%) to dela občasno, dobra četrtina pa tega ne dela (28%). Manj kot polovica (44%) anketiranih gospodinjstev ima pogosto vklopljene aparate in naprave, tudi ko jih ne gleda ali uporablja, dobra četrtina (26%) to počne občasno, dobra četrtina (29%) pa električne aparate in naprave po navadi izklopi, ko jih ne uporablja.

Poraba električne energije, stroški električne energije ali emisije CO2 za posamezno gospodinjstvo se morda ne zdijo visoki. Če pa naredimo letni izračun za vsa energetsko neučinkovita gospodinjstva v Sloveniji (54 % od približno 824.000 gospodinjstev), sta skupni strošek električne energije in količina izpustov ogljikovega dioksida v ozračje ogromna.

Izpuste CO2 lahko znatno zmanjšamo

Dober primer je usmerjevalnik za WiFi, ki ga večina gospodinjstev po navadi ne izklaplja, ko ga ne potrebuje. Pri letni uporabi 8.030 ur (22h na dan), usmerjevalnik za WiFi potrebuje približno 64 kWh električne energije. Poraba energije oz. njen strošek za 444.960 energetsko neučinkovitih gospodinjstev znaša približno 28,5 GWh oz. 4,3 milijone eurov. Gospodinjstva, ki puščajo v stanju pripravljenosti samo eno napravo, v enem letu povečajo izpuste CO2 v ozračje za približno 14.000 ton.

Izsledki raziskave REUS kažejo, da več kot polovica slovenskih gospodinjstev pri uporabi električnih aparatov in naprav za delo in zabavo z energijo ne ravna učinkovito. Povečanje deleža gospodinjstev, ki električne naprave izklapljajo, ko jih ne uporabljajo, bi znatno zmanjšalo nepotrebno porabo električne energije in izpuste ogljikovega dioksida v ozračje.

Več o raziskavi REUS 2019 najdete na tej povezavi.