Skoči do osrednje vsebine

Pridružitev Slovenije Partnerstvu za obveščanje in demokracijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenija se je 20. decembra 2019 uradno pridružila Partnerstvu za obveščanje in demokracijo v okviru Zavezništva za multilateralizem. Države so se s Partnerstvom odzvale pobudi Novinarjev brez meja za obveščanje in demokracijo.

Pobuda v obliki deklaracije poudarja pomen svobode izražanja katere sestavni del je tudi pravica do obveščenosti kot podlage za demokratično udejstvovanje ljudi. Seveda pa morajo biti informacije zanesljive in pravilne za kar pa je pomembno prosto in neodvisno zbiranje ter obdelovanje informacij in njihovo preverjanje z večimi viri in pluralnim medijskim okoljem. To je še posebej pomembno v obdobju digitalnih informacij in enostavnosti širjenja ti. 'lažnih novic'.

Poudarjena je tudi vloga novinarjev in podpora poslovnim modelom, ki omogočajo kvalitetno novinarstvo, hkrati z uredniško neodvisnostjo in medijsko svobodo.

Pobudo, ki izvira iz nevladnega sektorja, je doslej s pridružitvijo Partnerstvu za obveščanje in demokracijo podprlo več kot 30 držav. Države so se s tem zavezale, da bo tema ohranjena na agendi Združenih narodov.

Na podlagi pobude je bil novembra 2019 oblikovan tudi Forum za obveščanje in demokracijo, katerega članice so nevladne organizacije, ki si bo prizadeval k oblikovanju standardov, ki naj bi z namenom verodostojnosti novic veljali v spletnem komunikacijskem prostoru.