Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Pikalo za vračanje najboljših raziskovalk in raziskovalcev v Slovenijo

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Na MIZŠ je 23. decembra potekal 4. simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini. Pripravlja ga Društvo VTIS v sodelovanju z MIZŠ. Namen je vzpostavljati in utrjevati vezi med slovenskimi raziskovalci v tujini in profesorji, raziskovalci ter študenti v Sloveniji. Simpozij je hkrati priložnost za deljenje dobrih praks in morebitno dolgoročno projektno sodelovanje.

Uvodoma je udeležence nagovoril minister dr. Jernej Pikalo, ki je simpozij pospremil z željo, da MIZŠ ostane hiša, ki je odprta za vse, tudi za raziskovalce, ki delujejo v tujini. Kot je posebej poudaril, je integralnih sredstev, namenjenih raziskovanju, letos po dolgem času bistveno več kot v minulih letih, in zagotovil, da bo tako ostalo tudi v prihodnje.

Minister je dodal, da so sistemske ovire tiste, ki zavirajo reintegracijo raziskovalcev, ki delujejo na tujem. Zato bomo delovali v smeri, da jih odpravimo. V tem kontekstu je izpostavil reintegracijsko shemo: "V interesu Slovenije je, da se najboljši raziskovalci in raziskovalke vrnejo v Slovenijo. Prednost naše države je namreč predvsem v njenih ljudeh."

Na okrogli mizi o kroženju možganov in mednarodnem sodelovanju, ki je sledila, je sodeloval državni sekretar Dr. Jernej Štromajer. Kot glavne aktivnosti MIZŠ v preteklem letu je izpostavil: vzpostavitev programa Aleša Debeljaka za povezovanje slovenskega znanja in inovacij, razpis ciljno raziskovalnega programa glede omilitev posledic bega možganov in krepitev mehanizma kroženja možganov ter povečevanje proračunskih sredstev za visoko šolstvo ter znanost ob pripravi novega znanstvenoraziskovalnega zakona in novele zakona o visokem šolstvu.