Skoči do osrednje vsebine

Poklukar: Pomembno je, da dialog z lokalnimi skupnostmi teče

Delovna skupina, ki proučuje vplive nezakonitih migracij na življenje v obmejnih občinah, se je danes, 20. decembra 2019, v prostorih ministrstva srečala na drugem sestanku.

Člani skupine, ki jo koordinira minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, so župani obmejnih občin Črnomelj, Ilirska Bistrica, Kostel, Krško in Podlehnik in predstavniki ministrstev za okolje in prostor, za javno upravo, za infrastrukturo, za gospodarski razvoj in tehnologijo, za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in za obrambo ter Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov. Danes pa so se dogovorili, da bodo k sodelovanju povabili tudi Službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Kot je povedal minister v izjavi za javnost po srečanju, so »opredelili odprta vprašanja po posameznih resorjih in se dogovorili za način njihovega reševanja. To pomeni, da se bodo župani v prihodnjih tednih sestali s predstavniki pristojnih ministrstev in pripravili predloge za reševanje konkretnih težav, tudi na sistemski ravni

Ministrstvo za notranje zadeve je pripravilo podatke o najbolj obremenjenih občinah z nezakonitimi prehodi državne meje. Župani bodo v nadaljevanju določili najbolj obremenjene občine in prednostne naloge, ki jih je treba reševati v posamezni občini.

Minister je ob tem opozoril na breme, ki ga nosijo občine zaradi nezakonitih migracij. »Na zadnjem zasedanju notranjih ministrov EU v začetku decembra sem Evropsko komisijo pozval, naj to upošteva pri načrtovanju finančnih sredstev in državam zagotovi možnost, da ta sredstva črpajo tudi za ta namen. Gre za sredstva iz sklada EU za notranjo varnost poiščejo možnosti za financiranje občin. Pobudo je kar nekaj ministrov kolegov sprejelo kot dobro.«

Vlada je včeraj odločila, da bodo občinam tudi v prihodnjem letu povrnjeni stroški, ki jih imajo z odstranjevanjem odpadkov, ki so posledica nezakonitih prehodov državne meje.

V izjavi za javnost so sodelovali tudi župani občin Kostel Ivan Črnkovič, Ilirske Bistrice Emil Rojc, Podlehnika Sebastian Toplak in Črnomlja Andrej Kavšek. Poudarili so, da gre za zelo produktivno skupino in da so v ministru Poklukarju našli korektnega sogovornika. Strinjali so se, da gredo stvari v pravo smer in izrazili pričakovanje, da bo skupina tako učinkovita tudi v prihodnje.

Minister je napovedal, da bo naslednji sestanek skupine predvidoma 31. januarja 2020 in poudaril pomembnost dialoga z lokalnimi skupnostmi.