Skoči do osrednje vsebine

Slovenska avtomobilska industrija želi krepiti sodelovanje z največjim evropskim proizvajalcem avtomobilov

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je skupaj z vodstvom Slovenskega avtomobilskega grozda obiskal sedež koncerna Volkswagen v Wolfsburgu v Nemčiji. Obisk je namenjen krepitvi sodelovanja tega največjega evropskega proizvajalca avtomobilov s slovensko avtomobilsko industrijo, tudi v luči prihodnje vse močnejše e-mobilnosti.
1 / 3

Delegacija je vodstvu koncerna Volkswagen (VW) predstavila stanje na področju e-mobilnosti v Sloveniji ter izpostavilo možnosti nadaljnjega sodelovanja med VW in člani Slovenskega avtomobilskega grozda (ACS) ter slovenske avtomobilske industrije. Obenem je predstavila tudi investicijske priložnosti za koncern VW v SLO.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je poudaril: »Nemčija je naša najpomembnejša trgovinska partnerica, slovenska avtomobilska industrija je tu poznana in ima ugled. Skoraj v vsakem nemškem avtomobilu vsaj en sestavni del prihaja iz Slovenije.« Ob tem je poudaril pomen avtomobilske industrije v SLO, »saj 285 podjetij s 16.400 zaposlenimi prispeva kar 10 odstotkov k bruto domačemu proizvodu.«

»Trenutno umirjanje gospodarske rasti nam mora biti izziv. Priložnosti za rast moramo čimprej prepoznati v t.i. zeleni ekonomiji, katere del nje je tudi e-mobilnost je bil jasen minister Počivalšek in dodal: »VW je eden od najpomembnejših svetovnih in največji evropski proizvajalec avtomobilov. Koncern je močno osredotočen na avtomobile prihodnosti, ki vključujejo električni pogon, digitalno omrežje in avtonomno vožnjo. S VW trenutno že sodeluje 13 podjetij članic ACS. Potencial prihodnjega sodelovanja pa vidimo na področjih e-mobilnosti, razvoja baterij, digitalizacije avtomobilov in cestne infrastrukture, novih materialov in tehnologije.”

Tanja Mohorič, direktorica Slovenskega avtomobilskega grozda je poudarila: »Današnji obisk v Volkswagnu zagotovo odpira članom Strateškega razvojno inovacijskega partnerstva SRIP ACS+ nove priložnosti sodelovanja s tem, največjim svetovnim proizvajalcem vozil. Partnerstvo šteje preko 100 članov, ki delujejo na področju avtomobilske industrije in mobilnosti, Volkswagnu pa predstavljamo partnerstvo in potencialna področja sodelovanja, od tehnologij za zelene in učinkovitejše pogone vozil, da rešitev s področja digitalizacije v mobilnosti. Vsekakor izpostavljamo tudi kompetence in odličnost slovenskih dobaviteljev avtomobilski industriji na področju zagotavljanja kakovosti proizvodnih procesov ter močnih dobaviteljskih verig, kar je pomemben element pri odločanju o vključitvi novega dobavitelja v koncern.«

Ob tem je izpostavila pomen podpore države: »Veseli nas, da nam ob strani stojijo tako Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, veleposlaništvo RS v Berlinu ter tudi častni konzul RS v Nemčiji, dr. Stenkamp. Verjamemo, da bo predvsem podpora ministrstva v predstavnikih Volkswagna še utrdila zaupanje v naša podjetja, trenutno namreč kar 13 naših članov dobavlja komponente in sisteme Volkswagnu, seveda pa si želimo, da bi se te dobave povečale in da bi skupaj danes odprli še nove priložnosti za naše člane.«

Slovenija promovira e-mobilnost na več načinov. Država spodbuja nakup e-vozil preko Eko sklada, ki nudi nepovratna sredstva za fizične in pravne osebe. Lani je bilo za to namenjenih 3,5 milijonov evrov in letos 5 milijonov evrov. Eko sklad nudi nepovratna sredstva tudi občinam za postavitev e-polnilnih postaj. Trenutno je v Sloveniji registriranih 1.900 e-vozil in na voljo 319 javnih polnilnih postaj. Država je na tem področju postavila ambiciozen načrt podpore hitrejšemu vstopu e-vozil na slovenski trg, in sicer želi do leta 2030 doseči, da bi bilo vsaj 17 odstotkov vseh osebnih vozil oz. 200.000 vozil na električni ali hibridni pogon.

Do 2023 Slovenija načrtuje postavitev 50 novih javnih e-postaj, ki bodo financirane iz kohezijskih sredstev. Prihodnje leto pa naj bi bilo na voljo tudi sofinanciranje privatnih polnilnih postaj za pravne osebe.

Avtomobilska industrija v Sloveniji ustvari 4,1 milijarde evrov prihodkov. Njeni ključni izvozni trgi so poleg držav EU tudi Mehika, Turčija, UK in ZDA.

Avtomobilski koncern Volkswagen je lani proizvedel 10,8 milijonov avtomobilov in ima 12% delež svetovnega avtomobilskega trga. Z 12 avtomobilskimi blagovnimi znamkami je prisoten v 153 državah in zaposluje 664.000 ljudi. Avtomobile pa proizvaja v 122 tovarnah v 20 evropskih in 11 drugih državah po svetu.

Gospodarsko sodelovanje z Nemčijo je zelo močno. Lani je trgovinska menjava blaga in storitev znašala 13,5 milijard evrov (+ 8 % glede na leto 2017), od česar je bil izvoz 7,4 milijard evrov (+ 10 %) in uvoz: 6,1 mrd EUR (+ 6 %). Blagovna menjava je znašala 11,8 milijard evrov (+ 8 %), storitvena pa 1,7 milijarde evrov (+ 9,5 %). Naložbe slovenskih podjetij v Nemčiji so znašale 152,4 milijonov evrov (- 12,5 %), investicije nemških podjetij v Sloveniji pa 1,36 milijarde evrov (+1 3,6 %). Slovenija ima že sedaj več kot 750 podjetij z nemškim kapitalov z 49.200 zaposlenimi, med njimi npr. Hella Saturnus, BSH, Bosch, Siemens itd.