Skoči do osrednje vsebine

Knjigobežnice so spodbuda k branju in nakupovanju knjig v slovenščini

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Javna agencija za knjigo RS je v sredo, 18. decembra,  Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport podarila Knjigobežnico - polico za javno izmenjevanje knjig, na kateri se nahajajo knjige, ki jih bralci in bralke lahko vzamejo, v zameno pa na njej odložijo kakšno svojo. Strokovne sodelavke in sodelavci Javne agencije za knjigo so Knjigobežnico napolnili z najrazličnejšimi knjigami.

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo je z veseljem pozdravil Knjigobežnico v prostorih ministrstva ter izpostavil pomen spodbujanja državljank in državljanov k branju knjig. Branje je vrednota, je poudaril minister, zato je ministrstvo pripravilo Nacionalno strategijo za razvoj bralne pismenosti za obdobje 2019-2030, katere del je tudi bralna kultura. Branje je potrebno spodbujati že pri najmlajših, česar se slovenski vrtci in šole dobro zavedajo, in v tej smeri tudi delujejo.

Literatura je v stalnem dialogu z družbo in pomembno je, da tudi družba vstopa v dialog z literaturo. Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigo, je dejala, da se bralke in bralci rodijo v družini. Najbolj pozitiven zgled mladim so še vedno starši in obdanost s knjigami doma. »Zdi se nam pomembno, da se tudi uslužbenci ministrstva, ki kroji politiko na področju izobraževanja in znanosti, vsak dan na poti v pisarno srečajo s  knjigami in imajo možnost poseči po njih. Knjigobežnica že domuje na Ministrstvu za kulturo, na Javni agenciji pa menimo, da bi jih morali vzpostaviti na vseh ministrstvih in v Državnem zboru. Knjigobežnica naj bo spodbuda k branju in nakupovanju knjig v slovenščini.«