Skoči do osrednje vsebine

Srbija ena od pomembnejših zunanjetrgovinskih partneric Sloveniji

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je mudil na dvodnevnem delovnem obisku v Srbiji, kjer se je udeležil srečanja Vlad Republike Slovenije in Republike Srbije. Minister se je včeraj bilateralno srečal tudi s podpredsednikom srbske vlade in ministrom za trgovino, turizem in telekomunikacije Rasimom Ljajićem, gospodarskim ministrom Goranom Kneževićem ter ministrom za inovacije in tehnološki razvoj Nenadom Popovićem. Srbskim ministrom je predstavil podporno poslovno okolje v Sloveniji ter spodbude države podjetjem. Kot priložnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja med državama vidi na področjih varovanja okolja, start-upov in scale-upov, digitalizacije, prometne in energetske infrastrukture, turizma ter energetske učinkovitosti in v obnovljivih virih energije. Minister pa se je srečal tudi s slovenskimi podjetji v Srbiji ter slovenskim duhovnikom in beograjskim nadškofom Stanislavom Hočevarjem.

Gospodarsko sodelovanje med državama je zelo intenzivno in razvejano. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob tem poudaril: "Srbija za slovensko gospodarstvo sodi med prioritetne trge, saj je naša najpomembnejša trgovinska partnerica v JV Evropi. V Srbiji je registriranih največ slovenskih podjetij v tujini, in sicer preko 1.500, kar je največ med vsemi tujimi naložbeniki v Srbiji. Lani je trgovinska menjava blaga in storitev med državama dosegla 1,85 milijarde evrov (+ 12,4 %), od tega smo izvozili 1,07 milijarde evrov (+ 7 %) ter uvozili 776,6 milijonov evrov (+ 21 %)."  Blagovna menjava predstavlja 1,52 milijarde evrov (+ 13,5 % glede na leto 2017), storitvena menjava pa 324 mio evrov (+ 7 % več kot v letu 2017). Trend rasti se nadaljuje tudi v letu 2019.

Državi beležita trend rasti tudi na področjih naložbenih tokov in turizma. "Konec lanskega leta je bilo tako v Srbiji za nekaj manj kot 1 milijardo evrov slovenskih naložb, kar predstavlja skoraj 16 % vseh slovenskih izhodnih investicij," je pojasnil minister. Slovenska podjetja v Srbiji zagotavljajo okoli 25.000 delovnih mest in so med najpomembnejšimi zaposlovalci med tujimi naložbeniki v Srbiji. V Sloveniji je bilo lani 172,3 mio EUR srbskih naložb, kar predstavlja povečanje za 63 % glede na predhodno leto. Ena od zadnjih največjih srbskih investicij v Sloveniji je bil Hotel Intercontinental v Ljubljani.

Tudi sicer je za Slovenijo Srbija ena izmed pomembnejših turističnih trgov, ki se je odprl predvsem z liberalizacijo vizumov. Po številu turističnih prenočitev je Srbija na devetem mestu. Lani je Slovenijo obiskalo okoli 138.000 srbskih turistov (+ 10,4 %), ki so ustvarili 376.000 nočitev (+ 17 %). Zato Slovenska turistična organizacija krepi promocijo Slovenije v Srbiji, kjer želi, da postane prepoznavna kot najbližja destinacija za dobro počutje in oddih v neokrnjeni naravi.

Minister Počivalšek je ob tem izpostavil možnosti prihodnjega sodelovanja: "Obstajajo še številne poslovne priložnosti za dodatno poglobitev gospodarskega sodelovanja med državama, in sicer na področjih varovanja okolja, start-upov in scale-upov,       digitalizacije, prometne in energetske infrastrukture, turizma ter energetske učinkovitosti in v obnovljivih virih energije." Prav zato so prioritete slovenskega gospodarskega ministrstva usmerjene v podporo podjetjem predvsem na področjih digitalizacije in digitalne transformacije, davčnim olajšavam in finančnim spodbudam raziskavam, razvoju in inovacijam, podporam domačim in tujim investicijam ter internacionalizaciji slovenskega gospodarstva predvsem s ciljem razpršitve izvoza v države izven EU.

Obenem pa se je minister Počivalšek včeraj srečal tudi s predstavniki slovenskih podjetij v Srbiji ter si ogledal 15. razstavo slik slikarja Andreja Konopeka, ki jo gosti NLB galerija v Srbiji. Ob tej priložnosti pa se je minister srečal tudi s slovenskim duhovnikom in beograjskim nadškofom Stanislavom Hočevarjem: »Zelo prijeten pogovor o obisku Vlade RS v Srbiji in mojih današnjih srečanjih s srbskimi ministri. Z nadškofom sva spregovorila o možnostih sodelovanja med Slovenijo in Srbijo ter o katolištvu ter Slovencih v Srbiji. Ogledal pa sem si tudi prostore nadškofije, ki so bili v preteklosti sedež avstro-ogrskega veleposlaništva,« je srečanje pokomentiral Počivalšek.