Skoči do osrednje vsebine

(Po)mislimo na živali - ne uporabljajmo pirotehničnih sredstev

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano opozarja, da uporaba pirotehničnih sredstev po nepotrebnem vznemirja in povzroča trpljenje živali. Negativnim vplivom uporabe pirotehničnih sredstev so izpostavljene vse domače živali: psi, mačke in druge hišne živali, pa tudi rejne živali. Še posebej so na poke pirotehničnih sredstev občutljivi psi in konji.

Pokanje petard in ostalih pirotehničnih sredstev povzroča živalim velik in nepotreben stres, pa tudi dolgotrajen strah. Večina živali namreč sliši bolje kot ljudje, zato jim pokanje lahko povzroča celo fizično bolečino.

Zakon o zaščiti živali prepoveduje obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi. Kadar so ta dejanja storjena naklepno in imajo za posledico hujšo poškodbo, dalj časa trajajoče trpljenje ali pa žival zaradi tega celo pogine - gre za sum kaznivega dejanja mučenja živali. Za takšno kaznivo dejanje je v določilu Kazenskega zakonika predvidena denarna kazen ali zaporna kazen do enega leta.

Najboljša izbira za zaščito in dobrobit živali pa je opustitev uporabe pirotehničnih sredstev - prazniki so lahko čudoviti tudi brez glasnega pokanja.

Z živalmi sobivamo - spoštujmo jih in bodimo do njih pozorni ter prijazni!