Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar s srbskim ministrom Dačićem in ministrico Joksimović za podporo Srbiji na njeni poti v EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je danes ob robu skupnega zasedanja vlad Republike Slovenije in Republike Srbije v Novem Sadu ločeno sestal z ministrom za zunanje zadeve Republike Srbije Ivico Dačićem in z ministrico za evropske integracije Republike Srbije Jadranko Joksimović

Minister dr. Cerar je v pogovorih izpostavil dobre odnose med državama na različnih področjih sodelovanja, zlasti na gospodarskem. Blagovna menjava med državama je lani znašala 1,5 milijarde evrov. S sogovornikoma je govoril tudi o možnosti sodelovanja med državama na tretjih trgih, kot je Afrika.

Minister dr. Cerar je v pogovorih potrdil, da Slovenija podpira širitev Evropske unije na države regije Zahodnega Balkana. Zagotovil je nadaljnjo politično podporo in tehnično pomoč Srbiji v pogajalskem procesu, ob tem pa je poudaril tudi pomen nadaljnjega uresničevanja potrebnih reform in krepitve vladavine prava v Srbiji. Pogovori so tekli tudi o aktualnih razmerah v regiji. Minister dr. Cerar je izpostavil pomen nadaljevanja procesa normalizacije odnosov s Kosovom in podprl pobude, ki prihajajo iz regije in vodijo k tesnejšemu gospodarskemu sodelovanju, povezovanju držav regije ter k večji stabilnosti regije.

Pogovor z zunanjim ministrom Dačićem je bil namenjen tudi obravnavi tem, ki izhajajo iz Sporazuma o nasledstvu, pri čemer je minister dr. Cerar izpostavil nujnost reševanja odprtih vprašanj.