Skoči do osrednje vsebine

UNESCO zasedanje Medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine v Bogoti

Med 9. in 14. decembrom je v kolumbijski prestolnici potekalo 14. zasedanje Medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine, ki se ga je v imenu Slovenije udeležilo tudi Ministrstvo za kulturo.

Med osrednjimi točkami zasedanja so bile obravnave predlogov držav za mednarodno prepoznavo svojih elementov nesnovne kulturne dediščine. 35 novih elementov je bilo tako vpisanih na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, 5 elementov na Seznam nesnovne kulturne dediščine, ki jo je treba nemudoma zavarovati, 2 elementa sta bila vključena v Register dobrih praks.

Vsi skupaj dokazujejo raznolikost nesnovne kulturne dediščine, so v ponos skupnostim, ki se z njimi identificirajo, predvsem pa bo vpis na UNESCO sezname prispeval k njihovem ohranjanju in ozaveščanju o pomenu nesnovne kulturne dediščine na splošno.

Zaradi ponavljajočih izrazov nestrpnosti, sovražnosti in antisemitizma je bil z Reprezentativnega seznama izbrisan karneval v belgijskem Aalstu, saj ne izpolnjuje več kriterijev za Reprezentativni seznam, ki temeljijo na spoštovanju in spodbujanju dialoga med skupnosti.