Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar na zasedanju zunanjih ministrov ASEM o pomenu podnebnih sprememb, trajnostnega razvoja in vlogi žensk

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je udeležil 14. zasedanja zunanjih ministrov ASEM (ASEM FMM14) pod naslovom "Azija in Evropa: skupaj za učinkoviti multilateralizem", ki je včeraj in danes potekalo v Madridu. V okviru razprave o krepitvi multilateralnega sistema in utrjevanja ASEM partnerstva pri globalnih izzivih je predstavil pogled Slovenije na multilateralizem in njena prizadevanja v zvezi s podnebnimi spremembami, trajnostnim razvojem ter enakostjo spolov.

Zasedanje zunanjih ministrov ASEM, ki ga je 15. in 16. decembra 2019 gostila Španija, vodil pa visoki predstavnik Unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell, je bilo posvečeno vprašanju krepitve multilateralnega sistema in prispevku ASEM-a k temu procesu ter vprašanju izgradnje trajnostne povezljivosti med Evropo in Azijo.

Minister dr. Cerar je v svojem nastopu izpostavil potrebo po sodelovanju pri reševanju globalnih izzivov ter pomen krepitve multilateralizma. Poudaril je zavezanost Slovenije učinkovitemu multilateralnemu sistemu, ki temelji na OZN in njegovih vrednotah, vladavini prava in človekovih pravicah. Kot enega izmed ključnih elementov pri ohranjanju miru in doseganju trajnostnega razvoja je minister izpostavil vlogo žensk. Minister je podnebne spremembe označil za enega izmed najresnejših svetovnih izzivov našega časa ter pozval k hitrejši in skupni implementaciji Pariškega sporazuma.

Prvo plenarno zasedanje je imelo naslov ''Krepitev multilateralnega sistema – utrjevanje ASEM partnerstva pri globalnih izzivih ", s poudarkom na izmenjavi stališč o podnebnih spremembah, upravljanje oceanov in njihovo onesnaženje s plastiko ter enakosti spolov in vlogi žensk pri ohranjanju miru in varnosti. Ministri so v svojih nastopih poudarili potrebo po mednarodnem sodelovanju ter po naslavljanju globalnih izzivov s skupnimi močmi. V razpravi o podnebnih spremembah je bila izražena močna podpora Pariškemu sporazumu ter potreba po trajnostnem upravljanju oceanov.

Drugo plenarno zasedanje z naslovom ''Gradnja trajnostne povezljivosti med EU in Azijo'' se je osredotočalo na izmenjavo stališč o vlogi ASEM procesa pri krepitvi povezljivosti, Svetovni trgovinski organizaciji in na pravilih temelječem trgovinskem sistemu ter o Agendi 2030 za trajnostni razvoj. 

Udeleženci 14. zasedanja zunanjih ministrov ASEM so izmenjali stališča o podnebnih spremembah, enakosti spolov in vlogi žensk pri ohranjanju miru in varnosti, vlogi ASEM-a pri krepitvi povezljivosti, svetovni trgovinski organizaciji in na pravilih temelječemu trgovinskemu sistemu, izvajanju agende 2030, boju proti terorizmu, neproliferaciji, pomorski in kibernetski varnosti, pa tudi o aktualnih mednarodnih vprašanjih, razmerah na Korejskem polotoku, v Siriji, Afganistanu, Iraku, Mjanmaru ter o bližnjevzhodnem mirovnem procesu.

Ob robu zasedanja so potekali številni spremljajoči dogodki, med njimi tudi mladinski forum ASEM, v organizaciji ASEF (Fundacije za sodelovanje med Azijo in Evropo), z namenom krepitve sodelovanja mladih iz Evrope in Azije, ki sta se ga udeležila tudi predstavnika mladih iz Slovenije. Na forumu so bili mladim predstavljeni različni aspekti diplomatskih odnosov, pogajanj in mednarodnih odnosov. Minister dr. Cerar se je srečal s slovenskima predstavnikoma srečanja mladih.

Format sodelovanja med Evropo in Azijo ASEM je bil ustanovljen leta 1996. Od takrat se je uveljavil kot pomemben mednarodni forum rednega neformalnega dialoga med Evropo in Azijo o aktualnih regionalnih in globalnih temah ter krepitvi povezljivosti med njima.

Naslednje pomembno srečanje v okviru ASEM procesa bo vrh, ki ga bo novembra 2020 gostila Kambodža.

Sklepna izjava zunanjih ministrov na 14. zasedanju ASEM