Skoči do osrednje vsebine

Dvostranska srečanja ministra dr. Cerarja ob robu 14. zasedanja zunanjih ministrov ASEM

  • Ministrstvo za zunanje zadeve

Ob robu 14. zasedanja zunanjih ministrov ASEM (ASEM FMM14), ki je 15. in 16. decembra 2019 potekalo v Madridu, je minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar opravil vrsto dvostranskih srečanj. Ločeno se je sestal z visokim predstavnikom Unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Josepom Borrellom, zunanjim ministrom Vietnama Pham Binh Minhom, zunanjim ministrom Singapurja dr. Balakrishnanom, zunanjo ministrico Republike Koreje Kangovo in zunanjim ministrom Japonske Motegijem.

Minister dr. Cerar in zunanji minister Vietnama Pham Binh Minh

Minister dr. Cerar in zunanji minister Vietnama Pham Binh Minh

Na srečanju z japonskim zunanjim ministrom Motegijem sta sogovornika obravnavala dvostranske odnose s poudarkom na gospodarskem sodelovanju in sodelovanju glede Zahodnega Balkana ter sodelovanje na multilateralnem področju. Spregovorila sta tudi o pripravah in slovenski udeležbi na Olimpijskih igrah, ki jih prihodnje leto gosti Japonska. Pozitivno sta ocenila vsestransko krepitev sodelovanja in odnosov med državama ter si izmenjala povabili za obiska.

Minister dr. Cerar se je ob robu zasedanja srečal tudi z zunanjo ministrico Republike Koreje Kangovo, s katero sta si izmenjala povabili in se zavzela za poglobitev političnega dialoga med državama. Minister dr. Cerar je izrazil zadovoljstvo nad dobrim sodelovanjem na gospodarskem področju. Ministra sta se strinjala o pomenu  izmenjave gospodarskih delegacij med državama v bližnji prihodnosti.

Minister dr. Cerar in zunanji minister Vietnama Pham Binh Minh sta se strinjala, da je prišlo v zadnjih letih do občutne okrepitve odnosov med državama. Pozdravila sta letošnje novembrsko 2. zasedanje medvladne komisije o gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Vietnamom. Ministra sta nadalje izpostavila pomen podpisa in sklenitve Sporazuma o prosti trgovini med EU in Vietnamom ter izrazila obojestranski interes za realizacijo obiskov na visoki ravni. Ministra sta ocenila, da je sodelovanje med državama zelo dobro tudi na multilateralnem področju.