Skoči do osrednje vsebine

Kitajski zunanji minister na obisku v Sloveniji

Danes se v Sloveniji na uradnem obisku mudi kitajski zunanji minister Wang Yi. S slovenskim zunanjim ministrom dr. Mirom Cerarjem sta se zavzela za krepitev sodelovanja med državama tako na političnem kot gospodarskem področju.

"Kitajska je ena najpomembnejših svetovnih velesil in eno najpomembnejših gospodarstev na svetu. Kitajska kot stalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov je ena nepogrešljivih partnerjev Evropske unije, " je po pogovorih dejal minister dr. Cerar in se zavzel za poglobitev dialoga med državama tako v okviru Pobude 17-1 kot v okviru dialoga, ki ga Evropska unija vodi s Kitajsko.

" Intenzivno sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko se krepi na politični in gospodarski ravni. Kitajska je najpomembnejši trgovinski partner Slovenije v Aziji, " je dejal slovenski minister. Od l. 2013 blagovna menjava med državama narašča 15 % na leto. Pozitiven trend rasti menjave med državama se nadaljuje tudi v 2018, saj je obseg blagovne menjave znašal 1.3 mrd EUR. Kitajska je 13. največji partner Slovenije v mednarodni menjavi. Slovenski minister je kitajski strani prenesel interes glede registracije Krkinih zdravil na Kitajskem in opozoril na pomen Luke Koper, ki je ena najbližjih vstopnih točk za kitajska podjetja v države srednje in vzhodne Evrope.

"Slovenija si bo prizadevala, da bo Luka Koper v pobudi Pas in cesta dobilo pomembno vlogo," je dejal minister in seznanil, da prihodnje leto načrtuje obisk Kitajske s specializirano gospodarsko delegacijo. Slovenija namerava prihodnje leto s predstavniki slovenskih znanstvenih institucij in poslovno skupnostjo na Kitajskem organizirati kitajsko-slovenski dan znanosti in inovacij.

"Slovenija je med 30 najbolj inovativnih držav v svetu in želimo si krepiti sodelovanje tudi na področju inovacij in umetne inteligence," je dejal in seznanil z vzpostavitvijo Unescovega centra za umetno inteligenco na Institutu Jozef Stefan v Ljubljani.

"Kitajska je eden ključnih partnerjev Evrope tudi pri uresničevanju zavez iz podnebnega sporazuma. Tu Evropa in Kitajska bojujemo isti boj in Slovenija bo v času predsedovanja Svetu EU 2021 prav spodbujanju krožnega gospodarstva namenila pomembno pozornost, " je poudaril minister.

"Glede določenih vprašanj imamo v EU drugačna stališča ali standarde od Kitajske in o tem se moramo spoštljivo in odkrito pogovarjati, predvsem pa moramo iskati skupne točke sodelovanja, nadgrajevati konstruktivne odnose in biti spoštljivi drug do drugega," je dejal.

Ministra sta govorila tudi o sodelovanju držav v okviru Pobude 17+1. Drugo leto bo v Pekingu potekal vrh pobude in Slovenija je naklonjena prevzemu koordinacijskega mehanizma za zimske športe znotraj pobude. Peking bo leta 2020 gostil zimske Olimpijske igre in sodelovanje na področju zimskih športov je v interesu obeh strani.

Ministra sta se zavzela tudi za krepitev multilateralizma in vladavine prava. Že jutri oba potujeta v Madrid, kjer se bosta udeležila zasedanja ministrov za zunanje zadeve ASEM, foruma za dialog in sodelovanje med Evropo in Azijo, ki bo potekal pod naslovom "Azija in Evropa: skupaj za učinkoviti multilateralizem".

Kitajskega zunanjega ministra Wang Yi-ja bodo ločeno sprejeli tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik Državnega zbora RS Dejan Židan in predsednik Vlade RS Marjan Šarec.