Skoči do osrednje vsebine

V Monaku o izobraževanju za trajnostni mir skozi vrednote športa

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
V Monaku se je 11. in 12. decembra odvijal mednarodni forum fundacije za Mir in šport, katere ustanovitelj in pokrovitelj je monaški knez Albert II. Gre za enega pomembnejših dogodkov za vse, ki sodelujejo v gibanju za mir skozi šport.

Tam je bil, na povabilo predsednika fundacije Joëla Bouzoua ter podpredsednika Dididerja Drogbaja, tudi minister dr. Jernej Pikalo.

Prvi dan je minister sodeloval na ministrski okrogli mizi na temo izobraževanja za trajnostni mir skozi šport. Udeleženci so razpravljali o izzivih, s katerimi se soočajo posamezne države na tem področju in predstavili, kako jih rešujejo na nacionalni ravni. Minister dr. Pikalo je poudaril pomembno vlogo športa, ki ga ima ta v življenju vsakega posameznika. Ne gre le za fizično aktivnost, ampak tudi za različne vrednote, ki so povezane z njim: od miru, strpnosti, sodelovanja do socialne vključenosti in medsebojnega spoštovanja. Minister je poudaril pomen vseh, ki delujejo na področju športa - od športnih delavcev, trenerjev do pedagogov, ki te vrednote privzgajajo.

Drugi dan foruma pa se je minister, skupaj z monaškim knezom, udeležil zasedanja na temo zagotovitve miru in blaginje z vlaganjem oziroma investicijami v šport.

Ob robu dogodka v Monaku se je minister srečal s predstavniki več držav in mednarodnih organizacij. Bilateralno pa tudi s Philippom Müllerjem - Wirthom, ki je odgovoren za področje športa in mladih pri UNESCO. Govorila sta o sodelovanju Slovenije v tistih mednarodnih UNESCO projektih, ki so povezani s športom.

Mednarodnega foruma fundacije za Mir in športso so se udeležili odločevalci iz 110 držav, športni voditelji, najboljši športniki ter vidni predstavniki Unesca, Združenih narodov in Visokega komisariata Združenih narodov za begunce. Fundacija je tudi članica Razširjenega delnega sporazuma za šport (EPAS) Sveta Evrope, v okviru katerega bo Slovenija jeseni leta 2020 gostila konferenco ministrov, pristojnih za šport.