Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Marn na konferenci Centra za evropsko prihodnost

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Matej Marn se je udeležil konference Centra za evropsko prihodnost z naslovom "Alternative evropski širitvi?", kjer je uvodoma nagovoril udeležence konference.
Državni sekretar Matej Marn

Državni sekretar Matej Marn

1 / 3

Državni sekretar Matej Marn je v svojem uvodnem nagovoru opozoril, da širitvenega procesa ni možno nadomestiti z nobenim drugim angažmajem ter opozoril na nevarnosti, ki jih predstavlja pomanjkanje evropske perspektive za regijo Zahodnega Balkana pa tudi za EU.

Poudaril je, da Slovenija ostaja zagovornica integracije regije Zahodnega Balkana v EU in si zaradi kredibilnosti EU, pomena evropske perspektive ter notranje varnosti in stabilnosti držav v regiji prizadeva za čimprejšnjo pozitivno odločitev za začetek pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo - do marca 2020. Slovenija pozdravlja razpravo o rešitvah, ki bi povečale učinkovitost širitvenega procesa in ki bi predstavljale dodatno spodbudo državam regije pri izvajanju reform, potrebnih za polnopravno članstvo v EU.

Državni sekretar Marn je poudaril še, da Slovenija podpira širitveni proces tako na politični, kot tudi tehnični ravni, predvsem preko projektov v okviru razvojnega sodelovanja in tudi skozi aktivnosti, ki jih na Zahodnem Balkanu izvaja Center za evropsko prihodnost.