Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministra Počivalška s predstavniki Evropske vesoljske agencije

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je v ponedeljek, 9. 12. 2019 sestal z delegacijo Evropske vesoljske agencije (ESA) pod vodstvom Erica Morela, direktorja za industrijo, javna naročila in pravne zadeve, Nathalie Tinjod iz kabineta generalnega direktorja ESE ter Stephen Airey, vodjo sektorja za nove države članice ESE. Obisk delegacije ESE je pomemben z vidika nadgrajenega članstva Slovenije v tej organizaciji in prizadevanj za polnopravno članstvo v prihodnjih letih.

Po besedah direktorja Morela je Slovenija uspešna članica, kljub temu se pričakuje večja angažiranost tako v opcijskih programih kot v pridobivanju projektov s strani gospodarstva, zato je potrebna nadgradnja sodelovanja. Minister Počivalšek je poudaril pomen sodelovanja z ESA predvsem z vidika priložnosti za slovenska visokotehnološka podjetja z visoko dodano vrednostjo. S sodelovanjem z ESO se jim namreč odpirajo možnosti sodelovanja pri različnih projektih. Slovensko gospodarstvo pa s tem pridobiva na prepoznavnosti tudi na področju vesoljskih tehnologij.

Slovenija bo predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta podpisala nadgrajeni Pridružitveni sporazum s tako imenovanim Programom za nove države članice. Njegov namen je aktivna priprava države na polnopravno članstvo s spodbujanjem industrije preko ciljnih aktivnosti in razpisov. Slovenija bi postala polnopravna članica predvidoma leta 2024.

V treh letih pridruženega članstva je z ESO devet slovenskih partnerjev podpisalo 17 pogodb v vrednosti cca. 4,6 milijone evrov. Zaključeni so vsi projekti iz PECS obdobja v višini 6,4 milijarde evrov, več projektov je še v fazi ocenjevanja, nekateri so tik pred podpisom (cca 2 mio EUR).

Slovenija je leta 2009 z ESO podpisala Sporazum evropske sodelujoče države (PECS), v letu 2016 pa je sodelovanje nadgradila s podpisom Pridružitvenega sporazuma. Ta je bil podpisan za obdobje petih let do leta 2021. Slovenija trenutno sodeluje v treh opcijskih programih: Splošni tehnološki program GSTP, Opazovanje Zemlje, Prodex, od novembra letos pa še v dveh dodatnih programih: i) program za znanstvene raziskave E3P ter ii) program za prihodnje opazovanje Zemlje Future EO.