Skoči do osrednje vsebine

Odziv ministrstva za zunanje zadeve na mnenje generalnega pravobranilca glede pristojnosti Sodišča EU v tožbi Slovenije zoper Hrvaško zaradi kršitev prava EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanje ministrstvo se je seznanilo z mnenjem generalnega pravobranilca glede pristojnosti Sodišča EU v tožbi Slovenije proti Hrvaški zaradi kršitev prava Evropske unije. Tožba Slovenije se ne nanaša neposredno na mednarodno zavezujočo razsodbo arbitražnega sodišča o meji, temveč se nanaša na hrvaško kršitev prava Evropske unije.
Izjava ministra dr. Mira Cerarja

Izjava ministra dr. Mira Cerarja

1 / 2

Sodišče EU ni vezano na mnenje generalnega pravobranilca in to zanj ni zavezujoče. Gre za enega od korakov v postopku, ki teče pred sodiščem. Sodišče zdaj začenja posvetovanje o zadevi; verjamemo, da bo prisluhnilo našim pravnim argumentom in ne bo sledilo mnenju pravobranilca. Če bo Sodišče EU odločilo, da je tožba Slovenije dopustna, se bo postopek nadaljeval z vsebinsko opredelitvijo Hrvaške.

Postopek pred Sodiščem EU ne vpliva na dejstvo, da arbitražna razsodba o določitvi meje na kopnem in morju med Slovenijo in Hrvaško velja in da je za obe državi zavezujoča. Slovenija kot država, ki spoštuje vladavino prava in sodbe mednarodnih sodišč, je s sprejetjem zakonodaje izvedla ukrepe za uveljavitev arbitražne razsodbe. Hrvaška mora to obveznost še izpolniti.